?Interesul naţional şi stabilitatea regională trebuie să primeze?
20.02.2008 ⋅ 0 comentarii
· susţine Dorin Stoichescu, vicepreşedinte al Departamentului de Relaţii Externe al PSD
Dimitrie Dorin Stoichescu este arădean, are 33 ani, căsătorit şi tată al unui băieţel.
Din februarie 2006 a devenit membru P.S.D., iar din luna aprilie 2007, a devenit preşedinte al organizaţiei locale nr. 27 a P.S.D. Arad. Din luna mai a anului trecut a devenit vicepreşedinte a organizaţiei municipale a P.S.D. Arad, iar din februarie 2008 este vicepreşedinte al Departamentului de Relaţii Extene al P.S.D.
– În contextul numirii dumneavoastră în funcţia de vicepreşedinte al departamentului de relaţii externe al PSD, cum apreciaţi situaţia Kosovo? Cum vedeţi votul Parlamentului României de a nu recunoaşte declararea unilaterală a independenţei Kosovo? Care este atitudinea pe care România ar trebui să o adopte într-un astfel de moment, din punctul dumneavoastră de vedere?
– Din punct de vedere formal, România prin vocile abilitate constituţional să deseneze politica externă (respectiv Preşedinţia şi Guvernul) a adoptat o poziţie de nerecunoaştere a independenţei declarate unilateral de provincia Kosovo. În momentul de faţă, rezoluţia nr. 1244 din 1999 a Consiliului de Securitate al ONU ce stabileşte statutul provinciei este încă în vigoare şi poate fi un argument pentru adoptarea unui anume tip de poziţie. Din punct de vedere al dreptului international, ne aflăm într-o zonă gri. Soluţia comunităţii internaţionale trasată de planul lui Martti Ahtissaari stabileşte în primul rând o serie de parametri ce vor asigura stabilitatea şi respectarea drepturilor omului în regiunea amintită, dar nu şi paşii pe care organismele internaţionale ar trebui să-i adopte pentru implementarea acestui proiect. Parlamentul, forul suprem al republicii noastre, a reiterat o poziţie pe care România a luat-o prin vocea Preşedintelui, Premierului şi a Ministrului de Externe. Din punctul meu de vedere, România are obligaţia să-şi respecte angajamentele luate faţă de partenerii noştri strategici, cu menţiunea că interesul naţional şi stabilitatea regională trebuie să primeze şi să intre în calculul oricărei decizii formale.
– Cum apreciaţi revenirea în prim-planul scenei PSD-ului a lui Adrian Năstase, respectiv a lui Miron Mitrea, care ieri şi-au depus candidaturile pentru Consiliul Naţional al partidului? Puteţi face un prognostic în această direcţie, privind rezultatele de vineri, zi în care vor avea loc alegerile?
– În acest an electoral, Partidul Social Democrat are nevoie de experienţa tuturor membrilor săi. Atât domnul Miron Mitrea cât şi domnul Adrian Năstase sunt personalităţi ale PSD şi orice sprijin oferit de aceştia consider că este binevenit şi poate asigura succesul nostru la alegerile locale şi parlamentare. Statutul PSD, legea de funcţionare internă a partidului, prevede modul în care se pot depune candidaturile pentru preşedinţia Consiliului Naţional cât şi instrumentele democratice de validare ale acestora. Singurul tip de evaluare pe care vi-l pot oferi va fi cel dat de votul colegilor mei.
– Cum apreciaţi alianţa PSD-PC? Care sunt principalele obiective urmărite în cadrul acestei unificări de forţe?
– În acest moment, din câte cunosc, nu există un acord sau protocol scris validat de o instanţă judecătorească între cele două partide. Desigur, Partidul Social Democrat cooperează la nivel parlamentar cu toate partidele pe proiecte legislative punctuale.
– După cum aminteam, aţi fost numit recent vicepreşedinte al Departamentului de Relaţii Externe . Ce reprezintă pentru dumneavoastră noua numire în funcţie şi ce obiective v-aţi propus pentru perioada imediat următoare?
– Această numire în funcţie reprezintă pentru mine în primul rând o nouă etapă în activitatea mea politică. Sper să mă ridic la nivelul aşteptărilor celor care m-au acreditat şi să dovedesc capacitatea de a performa. În perioada imediat următoare mă voi familiariza cu activitatea specifică departamentului, dar voi stabili şi o serie de contacte internaţionale, în viitorul apropiat.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Madiana_Mican ⋅