Hotăr?re definitivă - Un arădean a pus la păm?nt taxa auto
21.02.2008 ⋅ 0 comentarii
Primul român care a atacat taxa auto în instanţă, Ilie Iluna, a câştigat ieri, la Curtea de Apel Timişoara o hotărâre definitivă şi irevocabilă favorabilă. Arădeanul urmează să primească de la Administraţia Finanţelor Publice Arad, după ce sentinţa va fi făcută publică, cei aproximativ 6.200 de lei plătiţi ca taxă de primă înmatriculare.
Toată această situaţie a început anul trecut în iulie, când arădeanul reprezentat de avocatul Cosmin Costaş a decis să înceapă această procedură administrativă contra Finanţelor Publice.
Au respins recursul
Deşi la finele anului trecut, după un proces deschis pe contencios administrativ la Tribunalul Arad, judecătorii i-au dat câştig de cauză, Direcţia Generală a Finanţelor Publice nu s-a lăsat şi a decis să facă recurs. Astfel că, ieri, judecătorii Curţii de Apel Timişoara au constatat în mod irevocabil nelegalitatea taxei auto de primă înmatriculare.
„Instanţa a respins recursul declarat de Administraţia Finanţelor Publice Arad împotriva sentinţei Tribunalului Arad care constatase acelaşi lucru. Astfel că, astăzi s-a soluţionat această problemă, urmând ca în perioada următoare clientul meu să-şi primească banii cuveniţi înapoi, plus dobânda legală până la data restituirii şi banii reprezentând cheltuielile de judecată”, ne-a declarat Cosmin Costaş, avocatul arădeanului Ilie Ilona.
Astfel că, primul român care a dat statul în judecată pentru taxa de primă înmatriculare şi care a demonstrat că aceasta este greşită are de primit de la Finanţe suma de aproximativ 10.000 de lei reprezentând: 6.200 taxa achitată pentru înmatriculare şi 3.000 de lei cheltuielile de judecată, la care se adaugă dobânda legală până la data restituirii banilor.
Care sunt căile?
„Din punct de vedere psihologic va fi mai uşor în faţa instanţei pentru viitorii cetăţeni care doresc să înceapă o astfel de acţiune, având în vedere că li s-a demonstrat că se poate. Dar trebuie să fie şi răbdători pentru că sunt multe procedee de îndeplinit”, a adăugat avocatul Cosmin Costaş. Motivele respingerii recursului vor fi făcute publice de Curtea de Apel Timişoara în maxim o lună.
Care sunt paşii care trebuie urmaţi? Pentru început se depune o cerere la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad, care conform celor declarate de avocatul arădeanului va fi respinsă. Apoi se depune o contestaţie la aceeaşi instituţie, iar dacă nu, cu sprijinul unui avocat se porneşte o acţiune în contencios administrativ pe instanţă. Iar tot acest proces durează aproximativ jumătate de an.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Corina_Timpa ⋅