Industria fast-food domină Aradul
22.02.2008 ⋅ 0 comentarii
Încă ne căutăm identitatea. Chiar dacă a trecut foarte mult de când eram confuzi, în schimbare, tot nu reuşim să înţelegem care sunt cu adevărat valorile noastre. Le-am pierdut pe drum, în tendinţa de emancipare. Vrem ca şi noi să „dăm bine” în societate, pentru că aşa vedem la televizor şi astfel împrumutăm cultura altor ţări. Parcă noi am fi incapabili să avem propria cultură.
Ne-am obişnuit să împrumutăm de la alţii, până şi stilul de viaţă. Nu reuşim să ne găsim propriul stil, darămite să-l mai şi adoptăm. Ne complacem în asemenea situaţii iar acest lucru ne influenţează până şi regimul alimentar. Mai ales acesta din urmă. La concluzia de faţă am ajuns după ce am dat un raid prin Arad, unde m-am împiedicat, la tot pasul, de fast-food-uri, arhipline de oameni înfometaţi.
Comercianţii de fast-food au preconizat acest lucru şi şi-au creat adevărate imperii pe bază de mâncare bogată în proteine şi grăsimi (din abundenţă chiar), împrumutată de la americani. Pentru că, până la urmă, acesta este stilul de viaţă al americanilor, petrecerea timpului în fast-food-uri. Uşor dar sigur, îmbrăţişăm şi noi acestă tendinţă „în vogă”.
La început a fost hot-dogul
Care a fost începutul de drum? Cel care şi-a făcut loc pe piaţă, acum mulţi ani în urmă, a fost timidul hot-dog. Timid la început, după care a stârnit o furie totală în rândul oamenilor. Era practic imposibil să nu vezi pe cineva savurând un hot dog (în traducere liberă, câine fierbinte) dimineaţa, la prânz şi seara, între mese, după mese, oricând şi oriunde.
Sandwitch-ul, hamburgerul şi alte sortimente au ajutat oamenii, în timp, să scape de anorexie. Aproape că se ajungea la obezitate. Cu toate că încă nu au ajuns din urmă poporul american, boala lor naţională fiind (oare de ce?) obezitatea, cu insistenţe, românii noştri ar fi suferit de aceeaşi situaţie. Se pare însă, că pentru o perioadă, ar fi deschis ochii puţin şi ar fi înţeles cât e de dăunătoare mâncarea fast-food.
Kebabul şi shaorma te scot din foame
Doar pentru scurt timp, până când a apărut sfântul kebab, însoţit de shaorma. Orice ieşire în oraş presupunea cel puţin un drum pe la fast-food, pentru achiziţionarea unei porţii de calorii. Astfel, au apărut, mai peste tot, acele chioşcuri vestite care comerciali-zează asemenea mâncare (dacă putem să îi spunem aşa). Unde mai pui şi faptul că emană un miros de toate zilele. Parcă te îmbie să intri şi să cumperi două, trei, multe porţii de junk-food. Doar e bună la gust, îţi satisface pofta de mâncare, te îngraşă şi se şi prepară rapid. Mai ales că trăim în era vitezei, totul este pe fugă, până şi alimentaţia noastră, de care se presupune că ar trebui să avem mare grijă.
Meniul s-a diversificat pe parcurs. S-a ajuns la semirestaurante, cu tot ce trebuie. Prin urmare, ca să savurezi junk-food, nu mai trebuie să fii pe fugă. Mai ales cum e sezonul rece, nu trebuie să stai afară în frig, ci înăuntru, la căldură, comod, pe canapea sau pe scaun. „Preparatele” sunt din cele mai diverse. Cartofi prăjiţi, carne friptă, sosuri de usturoi, maioneze, murături şi legume, toate într-o singură chiflă de pâine. Reuşiţi să realizaţi prin ce şocuri trec stomacurile, la asemenea alimentaţie?
Părerea doctorilor
Doctorii sau nutriţioniştii sunt întru totul de acord, cu privire la un lucru: mâncarea procurată din fast-food-uri este total nesănătoasă. Dăunează organismului şi funcţiilor acestuia. Vasele de sânge se îngroaşă şi creează un mediu pro-pice proastei circulaţii a sângelui. Grăsimile care se depun „dau o mână de ajutor” problemelor cardiace iar la obezitate nici nu are rost să ne mai gândim. Este de la sine înţeles că se instalează imediat la un devorator de mâncare nesănătoasă.
De asemenea, medicii recomandă scoaterea acestui gen de mâncare din regimul alimentar al fiecăruia. „Mâncarea fast-food bineînţeles că nu e sănătoasă şi bogată în vitamine şi proteinele necesare ca cea gătită acasă, dar nu ucide pe nimeni. Deocamdată nu am întâlnit cazuri grave provocate de alimentaţia fast-food. Mâncarea aceasta schimbă metabolismul lipidelor, fiind foarte bogată în grăsimi iar acest lucru favorizează pro-blemele cardiace, circulatorii şi alte complicaţii”, a declarat Titus Mircea Ududec, medic specialist.
Dacă vă place mâncarea nesănătoasă, atenţie...la neatenţie! Cei care ţin la propria sănătate se feresc pe cât pot de fast-food-uri, dar tentaţia e mare. Rămâne de văzut acum dacă şi noi vom deveni un popor obez, ca cel american.
Pro şi contra
Părerile sunt împărţite. Ne aflăm între două tabere, în momentul de faţă. Generaţia fast-food şi generaţia „conservatoare”. Ambele îşi apără punctele de vedere, cu vehemenţă.
Tinerii liceeni, şi nu numai, adoră să meargă cu colegii sau prietenii la o gustare în oraş. Consideră că aceasta (aşa cum denumesc ei fast-food) este mult mai delicioasă şi mai aspectuoasă ca mâncarea preparată acasă. Plus că este unul din prilejurile în care toţi se reunesc şi mai povestesc între ei. Nu se uită la preţuri, având în vedere că fast-food-ul are preţuri nici mari, dar nici mici. Cel mai cumpărat „aliment” este kebabul, costând între 7 şi 10 lei. Depinde de mărime.
Pe flancul opus stau oamenii mai în vârstă, care consideră că mâncare mai bună decât acasă nu există nicăieri. „Fast-food este o adunătură de chimicale şi aditivi alimentari. Nu au nici un gust, în fond, ci doar senzaţia de gust. Preţurile sunt destul de mari, având în vedere calitatea şi cantitatea oferită. Eu prefer să mănânc sănătos, din moment ce şi plătesc”, este de părere un potenţial consumator.
Poziţii strategice
Pe lângă faptul că punctele de comercia-lizare a mâncărurilor nesănătoase sunt mai peste tot, mai au şi puncte strategice. Cele mai des întâlnite sunt chioşcurile din apropierea şcolilor şi a liceelor, dar şi a facultăţilor.
Consumatorii ţintă, cel mai uşor de momit, de altfel, sunt co-piii. Pofticioşi din fire, nu se pot abţine de la asemenea delicatese. Consumă multă energie, încercând să rămână concentraţi la ore şi au nevoie de „combustibil”. Ce ar putea fi mai bun decât un kebab gigantic sau o pungă plină cu fornetti?
În acest fel, avem posibilitatea de a vedea, aproape peste tot, copii obezi. De la vârstă fragedă, pentru a-şi reveni la o formă normală, sunt nevoiţi să treacă prin regimuri alimentare şi sport. Şi bine ştim că majoritatea se feresc de practicarea sportului, unii optând pentru sedentarism.
Nici mâncarea gătită acasă nu e aşa delicoasă ca cea de la fast-food. E îngrijorător faptul că unii tineri şi-au făcut un fel de cultură a fast-food-ului, fără de care nu mai pot trăi. Parcă sunt dependenţi de acest tip de mâncare. Special pentru a avea apetit, refuză să se alimenteze corespunzător acasă.
De asemenea, fast-food-ul este şi plin de aditivi alimentari. Nu este preparat ca mâncarea de acasă, care foloseşte alimente naturale. Ba chiar unele persoane mai comode nici nu prea mai gătesc, având la dispoziţie atâtea posibilităţi de livrări de fast-food la domiciliu.
Prin urmare, fast-food-ul chiar stăpâneşte bucătăria din Arad!
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Elena_Rusu ⋅