Război total - DGA versus Poliţia Rutieră
12.03.2008 ⋅ 0 comentarii
Ieri: Bomba de la Parchet: flagrant asupra a doi subofiţeri ai Poliţiei Rutiere
Doi agenţi din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră au fost prinşi luând mită, în cadrul unui flagrant organizat ieri seară de către agenţii Direcţiei Generale de Anticorupţie, coordonaţi de procurorul Cristian Lazăr. Petre Prondan şi Ioan Lucian Precup au fost reţinuţi şi escortaţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad pentru audieri.
Se pare că au existat informaţii cu privire la cei doi poliţişti, cum că în mod repetat, aceştia acceptă bani de la persoanele care încalcă regulile de circulaţie, pentru a „închide ochii” la abateri. Săptămâna trecută a fost organizat un test de integritate pe care l-au picat, Ioan Lucian Precup acceptând de la investigatorul de probă suma de 500 de lei. Investigatorul a încălcat reguli de circulaţie, iar pentru a scăpa de sancţiune i-a oferit agentului de poliţie suma de 500 de lei, pe care acesta a acceptat-o fără să stea pe gânduri. Acest lucru a dus la organizarea unui flagrant.
Astfel că ieri, pe când cei doi agenţi se aflau în timpul serviciului, un investigator de probă a depăşit un autoturism pe linie continuă. Acesta a fost tras pe dreapta şi a încercat să scape „basma curată” oferindu-le 400 de lei. Trocul a fost făcut iar bărbatul a plecat liniştit. Poliţiştii nici nu ştiau ce îi aşteaptă. La câteva minute au fost înconjuraţi de agenţi ai Direcţiei Generale de Anticorupţie şi luaţi la întrebări. Nedumeriţi, rutieriştii au negat totul însă banii marcaţi i-au dat de gol. Asupra celor doi poliţişti s-au mai găsit 350 de euro şi alte câteva sute de lei.
Poliţiştii au negat orice acuzaţie şi susţin că această campanie s-ar fi declanşat ca urmare a demiterii unui poliţist de la DNA, care a fost prins conducînd în stare de ebrietate. Dacă sunt găsiţi vinovaţi, cei doi poliţişti vor fi decăzuţi din funcţie şi ar putea primi între 3 şi 12 ani închisoare pentru luare de mită.
Declaraţii oficiale
„Sunt oameni vizaţi. Unii nici nu visează că vor fi prinşi. Sunt nişte adevărate «portofele» vii. Acest gen de acţiuni vor continua şi vor fi reţinuţi toţi cei vizaţi. Cei doi agenţi prinşi în acestă seară riscă o pedeapsă cu închisoarea între 3 şi 12 ani”, a declarat procurorul Cristian Lazăr.
„Este regretabil ce s-a întâmplat dar şi foarte bine pentru cei care pretind şi condiţionează întocmirea sau eliberarea unor acte. Este regretabil şi condamnabil. Acesta ar trebui să fie un semnal şi să sperăm că îi vom identifica pe toţi cei care procedează aşa”, ne-a declarat Alexandru Tanco.
În urmă cu o lună: Bomba nedetonată: adjunctul DGA Arad, beat la volan
În urmă cu o lună, la primele ore ale dimineţii, alţi subofiţeri de la Poliţia Rutieră încearcă să oprească în trafic un autoturism condus de către adjunctul Direcţiei Generale Anticorupţie Arad.
Acesta refuză să îndeplinească cererea poliţiştilor, încercănd chiar să forţeze trecerea cu autoturismul pe lângă poliţişti. Ofiţerul DGA se prezenta într-o stare avansată de ebrietate şi s-a lansat într-un conflict verbal virulent cu cei de la Rutieră, refuzând legitimarea precum şi deplasarea pentru recoltarea probelor de sânge, infracţiune pedepsită cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
La intervenţia superiorilor poliţiştilor, conflictul ia sfârşit, adjunctul DGA Arad scăpând basma curată, nu înainte de a-i ameninţa pe cei care au îndrăznit să-şi facă doar treaba că lucrurile nu se vor opri aici şi că din acel moment va avea grijă „să nu rămână dator“.
În zilele următoare, prin grija unor cadre de conducere din imediata apropiere a comandantului Alexandru Tanco şi a unui politician local de impact, totul este muşamalizat.
În lipsă de declaraţii oficiale
Nu încercăm să aruncăm nici o umbră asupra flagrantului de ieri. Aşteptăm de acum, folosind o sin-tagmă extrem de uzitată în ultimul timp, ca justiţia să îşi spună cuvântul.
Avem obligaţia însă să vă prezentăm faptele, într-un context mai amplu şi să vă sigurăm că şi real, în încercarea de a vă face o imagine cât mai exactă despre modul în care funcţionează sistemul.
Aşteptăm de asemenea declaraţii oficiale şi în acest al doilea caz prezentat de noi: din partea Parchetului, a Direcţiei Generale Anticorupţie şi a IPJ Arad. De asemenea, aşteptăm explicarea mecanismului legal prin care în plină perioadă de „purificare” a instituţiilor statului se trece cu vederea cu lejeritate peste comiterea unei infracţiuni, după clasica metodă „Dacă nu se află înseamnă că nu s-a întâmplat nimic”.
Probabil ni se va confirma pe parcurs că totul nu este decât începutul unui război dintre DGA şi Poliţia Rutieră, având drept combatanţi subofiţeri prinşi în flagrant şi ofiţeri beţi, cu o primă victorie din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.
Corina Neagu
Mirela Grecu
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Glasul_Aradului ⋅