CET-ul vrea modernizare pentru protejarea mediului
14.03.2008 ⋅ 0 comentarii
Centrala Electrică de Termoficare Arad a lansat un program de reabilitare şi modernizare care cuprinde lucrări de reabilitare a cazanului principal al centralei pe lignit, a turbinei şi al generatorului, reabilitarea cazanelor de apă fierbinte la reţelele secundare de agent termic, modernizarea electrofiltrului pentru reducerea pulberilor, desulfurare gaze pentru reducerea bioxidului de sulf, utilizarea arzătoarelor cu NOx redus, recuperare în stare uscată a cenuşii şi valorificarea acesteia pentru reducerea poluării cu cenuşă zburătoare şi realizarea instalaţiei de evacuare a zgurii şi cenuşii în şlam dens.
Primul proiect pe care îl vom aborda acum este cel privind modernizarea electrofiltrului pentru reducerea pulberilor, proiect al cărui termen scadent este 31 decembrie 2010. Fondurile necesare pentru reabilitarea acestuia reprezintă suma de aproximativ patru milioane de euro bani proveniţi din diferite fonduri structurale. „Prin acest proiect noi ne-am asumat responsabilitatea în faţa Uniunii Europene şi a organelor de mediu că vom face în aşa fel încât să ajungem cu pulberile sub 90 de mg pe normal metro cub având în vedere că acum suntem undeva în jur de 100. Diferenţa nu e mare, dar este peste valoarea limitelor emise care reprezintă nişte valori pe care UE le urmăreşte”, a precizat Valeriu Felnecan, responsabil de mediu la CET.
Urmăriţi de UE
Pentru început se va face studiul de fezabilitate, apoi proiectul de execuţie, iar în anul în curs, cel târziu anul viitor se va face proiectul tehnic pentru ca să se poată, până în 2010, reabilita electrofiltrul. Această modernizare este o măsură urmărită de către cei de la Uniunea Europeană, impusă tuturor centralelor din ţară şi peste această limită de emisie impusă niciuna dintre acestea nu mai are dreptul să treacă deoarece neexecutarea ei va duce la oprirea instalaţiei. „Această reabilitare a electrofiltrului nu va aduce avantaje populaţiei decât prin faptul că va fi mai puţin praf în atmoseferă deoarece măsurile de mediu nu aduc o creştere de eficienţă. Acestea înseamnă bani investiţi prin care eficienţa nu se vede ci doar bunul trai al populaţiei”, a conchis Valeriu Felnecan, responsabil de mediu. Cei care ar trebui să se ocupe de demararea şi finanţarea acestui program, la momentul potrivit, este Consiliul Local. Rămâne de văzut cât de interesaţi se vor arăta faţă de acest proiect având în vedere că, conducerea CET încearcă prin diferite mijloace să protejeze mediul înconjurător prin reducerea pulberilor.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Corina_Timpa ⋅