?n procesul hacker-ului - NASA la Tribunalul Arad
21.03.2008 ⋅ 0 comentarii
Reprezentanţii NASA şi cei ai Departamentului Naval şi Energetic au fost prezenţi ieri la Arad unde au depus mărturie împotriva lui Victor Faur acuzat că ar fi pătruns în sistemele lor.
Procesul a început la ora 12.00, iar prima care a luat cuvântul a fost reprezentanta NASA, Melania Martinson. Aceasta a spus că au fost anunţaţi că o persoană neautorizată a pătruns în sistem, acest lucru fiind cunoscut prin existenţa unor urme pe servere. Prin anumi-te proceduri legale s-a depistat adresa de IP de la care s-a pătruns în sisteme, aceasta fiind din România. Se pare că sistemele au fost accesate în numeroase rânduri, în perioada noiembrie 2005-aprilie 2006, de pe diferite adrese, însă toate conduceau la aceeaşi adresă IP. În urma acestor accesări, peste 150 de calculatoare au fost compromise. Se pare că prima dată, arădeanul a ghicit parola. Acesta a încercat mai multe combinaţii, în repetate rânduri, mergând la nimereală, până ce la un moment dat, din pură întâmplare, a aflat parola. Astfel, acesta a putut descărca parolele şi numele utilizatorilor ajungând să intre în serverele NASA chiar cu parola şi username-ul unui angajat al instituţiei americane. Nu s-a putut determina însă dacă lipseau fişiere dar existau unele lipsuri în sistemul informatic privind fişierele cu parole.
Întregul sistem a fost reconfigurat şi reinstalat, iar reprezentantul instituţiei americane a declarat că unele pagube au necesitat zile întregi pe când altele doar câteva ore. Daunele pe care Victor Faur ar trebui să le plătească NASA se ridică la suma de 1,5 milioane de dolari.
După aproximativ o oră, a fost rândul reprezentantul Departa-mentului Energetic să ia cuvântul. Acesta a declarat că, în cazul lor, au fost compromise 22 de servere ale instituţiei. Se pare că aici Victor Faur a modificat conţinutul unor fişiere, mai ales în sistemele de ope-rare. Specialiştii au refăcut întreg sistemul, costurile acestor lucrări ridicându-se la suma de 60.000 de dolari. Cu toate acestea, reprezentantul a declarat că nu poate afirma cu certitudine că site-urile de pe care s-au accesat serverele aparţin acuzatului. Nici Departamentul Naval nu a scăpat de intrus. Sistemele, dar şi unele reţele aparţinând acestei instituţii au fost reconfigurate. Nici aceştia nu au scăpat ieftin, costul acestor operaţiuni fiind de 40.000 de dolari.
Atacul arădeanului nu este singular, sistemele NASA fiind atacate zilnic de mii de hacker-i. Cu toate acestea, nu se cercetează decât cele care chiar reuşesc să pătrundă în sistem.
Nici de data aceasta nu s-a stabilit nimic concret în cazul lui Victor Faur, hacker-ul arădean, aşa că termenul următor al procesului a fost stabilit pentru data de 29 mai.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Corina_Neagu ⋅