Fenomenul Frankenstein, la Arad
22.03.2008 ⋅ 0 comentarii
Muzeul de Embriologie şi Patologie Genitală Feminină, din cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad poate fi caracterizat drept inedit, şocant şi spectaculos.
Muzeul adăposteşte peste 350 de recipiente ce ilustrează patologia genitală feminină, însă cele mai interesante exponate sunt cu siguranţă embrionii şi feţii de diverse vârste gestaţionale cu tulburări de dezvoltare (malformaţii), care provin atât din avorturi spontane, naşteri premature cât şi naşteri la termen sau histerectomii totale, când fătul a fost extirpat cu tot cu uter.
De la tripleţi, siamezi şi feţi a căror organe nu s-au dezvoltat deloc sau doar parţial, la tumori, feţi în sacul amniotic, toate acestea pot fi studiate, admirate, ele reprezentând o parte din procesul cunoaşterii anatomice pentru studenţii Facultăţii de Medicină.
Dr. Corina Frandeş, doctor în medicină cu specialitatea Anatomie şi Embriologie din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, Facultatea de Medicină, declară: „Este un muzeu valoros pentru că sunt multe piese, este valoros şi prin vechime şi modul de conservare. Muzeul poate fi de folos în cadrul mai multor discipline: atât anatomiei, dar şi studenţilor care învaţă ginecologie şi obstetrică, şi studenţilor care învaţă morfopatologie.”
Cea care a făcut posibilă această realizare este regretata Dr. Maria Bejan, medic veterinar, care a lucrat ca morfopatolog pe lângă secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie „Salvator Vuia” Arad începând din 1949.
„Dr. Maria Bejan este cea care a realizat acest muzeu ex nihilo. Domnia sa a acolaborat atât cu medi- cii obstetricieni, ginecologi dar şi neonatologi. În timp a adunat peste 800 de preparate, din care o parte s-au deteriorat din diverse cauze, la noi ajungând aproape 400 de piese” ne mai informează Dr. Corina Frandeş.
Iniţial, muzeul medical aparţinea secţiei de morfopatologie a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie „Salvator Vuia” Arad, dar din lipsa spaţiului, a avut mai multe locaţii. Din luna februarie 2007, Muzeul a fost adus la disciplina de Anatomie şi Embriologie a Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad.
„Punerea la punct a Muzeului a presupus o muncă deosebit de grea, atât din partea cadrelor didactice de la anatomie cât şi a celor de la morfopatologie, cât şi a laboranţilor noştri care au spălat fiecare piesă, iar noi am evaluat gradul de deteriorare” ne informează Dr. Corina Frandeş. Există posibilitatea ca în viitor să se mărească numărul de exponate, dar în prezent este necesar acordul genitorilor.
Corina Frandeş declară: „Săptămâna trecută am participat la al 103-lea congres al Anatomische Gesellschaft, societate din care fac şi eu parte. Acolo am aflat că cel mai vast şi important muzeu de embriologie se află la Universitatea din Halle şi conţine 80 de piese iar noi avem aproape 400. Discutând cu colegi anatomişti din spaţiul germanofil am stârnit interesul multor persoane.”
Muzeul este deschis curiozităţii oricărei persoane, ne asigură Corina Frandeş: „Este deschis primordial studenţilor universităţii noastre, dar la cerere, oricare persoană interesată poate avea acces”, pentru a participa la spectacolul complexităţii fiinţei umane.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Andreea_Dorotovics ⋅