Mafia lemnului - Ucigaşii pădurilor
01.04.2008 ⋅ 0 comentarii
Zeci de păduri distruse. Un bilanţ cutremurător. Omenirea îşi pune amprenta mai mult decât dramatic asupra naturii, fără milă. Vorbim şi la nivel local de un flagel care atinge cote alarmante. Mai mult, s-a format o mafie a lemnului, care defrişează încontinuu. Greu de prins, aceşti curăţători ai pădurilor acumulează averi, iar oameni nevinovaţi ajung după gratii.
Direcţia Silvică Arad are în administraţie 110.000 de hectare de pădure, pădure care aparţine Statului. Cealaltă jumătate se află în administraţie privată. Chiar dacă la nivel naţional defrişările ilegale ating cote alarmante, „la noi nu sunt probleme atât de mari“, spune Emil Toader- purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice, care continuă: „se fac inspecţii trimestrial la câte un ocol silvic. Acum suntem la Bârzava. Apoi, ocolul verifică fiecare canton, atât primăvara cât şi toamna. Pentru toate cioatele nejustificate vor fi luaţi la rost pădurarii. Iar la 30 de m3 de copaci tăiaţi nejustificaţi, i se întocmeşte dosar penal şi este dat afară“. Direcţia Silvică taie din pădurile pe care le administrează 370.000 de m3 de pomi, care reprezintă cota anuală. În locul acestora se plantează alţi pomi pentru regenerare. Problema spinoasă cu care se confruntă Direcţia Silvică a judeţului nostru o reprezintă tăierea ilegală de pomi în scopul comercializării lemnului. „Există o adevărată reţea de traficanţi ai lemnului, o mafie în toată regula. Chiar dacă îi cunoaştem şi ştim despre cine este vorba, este foarte greu să îi prindem. Trebuie organizate flagrante împreună cu poliţia şi să-i prindem la faţa locului. Din păcate, traficanţii au un plan foarte bine elaborat şi scapă de fiecare dată“, spune Gheorghe Lazăr de la ITRSC. Planul mafioţilor este unul foarte bun: plătesc un om sărac (care dacă este prins ia asupra sa toată vina) care este pus să taie copacii. Apoi, noaptea vin cu un tractor care „curăţă“ totul. În faţa tractorului este trimisă o maşină care inspectează zona, iar dacă se întâmplă ceva suspect, imediat informaţia este transmisă capilor reţelei. Astfel de reţele i-au naştere acolo unde sunt oameni cu probleme sociale, care pentru nişte bani sunt dispuşi să facă închisoare. Din păcate ei sunt însă cei mai puţin vinovaţi, iar capii reţelei distrug în continuare hectare întregi de pădure.
Pădurea are un rol ecologic foarte important. Este un factor de protecţie a solului, produce oxigen, reduce viteza vântului determinând reţinerea şi repartizarea uniformă a zăpezii pe suprafaţa terenului arabil, care protejează cultura de toamnă împotriva acţiunii gerurilor. De asemenea, măreşte rezerva de apă a solului, protejează căile de comunicaţii, localităţile şi unele ferme zootehnice contra înzăpezirilor.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Adrian_Cotuna ⋅