Mafia cerealelor ? o nouă lovitură - Garda Financiară a mai făcut două ?victime?
09.04.2008 ⋅ 0 comentarii
Porumbul unguresc face noi victime printre agenţii economici români. În ultimele zile, alte două victime au căzut în plasa Gărzii Financiare Arad în timp ce fraudau bugetul de stat prin operaţiuni de comerţ ilicit cu produse intracomunitare. În cazul administratorului uneia dintre societăţi, cu sediul în Arad, a fost formulată o sesizare penală iar celei de-a doua, din judeţul Dolj, i s-a confiscat marfa şi a fost amendată de comisarii Gărzii Financiare.
Traficanţi insistenţi
Fenomenul traficului cu produse intracomunitare prin punctele de trecere a frontierei din judeţ continuă să ia amploare, pe primul loc găsindu-se porumbul-boabe din Ungaria.
„Studiind situaţiile cu care judeţul s-a confruntat înainte de venirea mea la Arad, am constatat că, numai pe parcursul lunii martie a acestui an, au fost reţinute de către comisarii Gărzii Financiare peste 95 de tone de porumb-boabe din Ungaria. Este, după cum putem observa, produsul cel mai frecvent tranzacţionat fără forme legale”, este concluzia la care a ajuns Damian Tănăsescu, comisar-şef al Gărzii Financiare Arad. Îngrijorător dar adevărat, traficul cu produse agricole ungureşti este o consecinţă a preţului inferior practicat în ţara vecină şi un fenomen care se lasă stopat cu greu.
Sesizare penală
În urma investigaţiilor Gărzii Financiare, administratorul unei societăţi arădene s-a ales cu o sesizare penală după ce s-a constatat că prejudiciase bugetul de stat cu 182.700 de lei. Acesta se ocupa de tranzacţii ilegale cu porumb din Ungaria însă, la ultima achiziţie intracomunitară a fost descoperit şi urmează să dea socoteală.
„Când a fost găsit vinovat, administratorul firmei din Arad a motivat că a uitat să declare valoarea TVA, însă din activitatea societăţii reiese că obişnuia să tranzacţioneze porumbul fără a înregistra operaţiunile”, completează Damian Tănăsescu.
Porumb confiscat
Comisarii Gărzii Financiare au confiscat 23 de tone de porumb-boabe via Ungaria şi l-au amendat cu 20.000 de lei pe un întreprinzător din Craiova, judeţul Dolj.
Acesta intenţiona ca, după intrarea în ţară, să depoziteze porumbul la Semlac şi să îl vândă, cu toate că nu deţine autorizaţie în acest sens, însă nu a mai reuşit să îşi pună planul în aplicare.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Monica Tulcan ⋅