La Rădeşti, Un composesorat ?păstorit? ca-n codru
17.04.2008 ⋅ 0 comentarii
Mai multe plângeri au sosit pe adresa redacţiei noastre de la diverşi cetăţeni din satul Rădeşti, comuna Almaş, cerându-ne să intervenim în stoparea distrugerii Composesoratului care încă aparţine de satul lor. Oamenii îl acuză pe pastoral baptist Pavel Mărcoi de faptul că autointitulându-se Preşedintele Composesoratului Urbarial, a ajuns să distrugă pădurea oamenilor. Ba mai mult, este acuzat că foloseşte banii obţinuţi din vinderea lemnului, în scopuri proprii. Problema pare să fie cu atât mai complicată cu cât nici măcar „fraţii“ de credinţă ai acestuia nu par dispuşi să îi ierte „greşelile“, dându-l afară din funcţia de pastor.
Mergând pe urmele „învăţătorului“, am ajuns în comuna Almaş, unde avem surpriza de a afla că Pavel Mărcoi este o persoană celebră în zonă. Aflăm asta chiar de la primarul Almaşului, Teodor Avram. Acesta ne relatează că pastorul este o fire destul de controversată prin acţiunile pe care le desfăşoară. Acum câţiva ani, aflăm din spusele primarului, Pavel Mărcoi, invocând Legea 247, a dat în judecată Primăria, de la care a cerut nu mai puţin de 2.000 de hectare de pământ, majoritatea fiind pădure. Ce a reuşit să facă însă P. Mărcoi a fost să piardă şi cele 380 de hectare de pădure care însemnau Composesoratul. „Prin proasta administrare a reuşit să piardă toate pădurile, atât pe cea din Gurahonţ cât şi pe cea din Almaş. Oamenii într-adevăr s-au săturat de el pentru că s-au făcut tăieri ilicite, vânzările s-au realizat într-un mod dubios iar materialul lemnos s-a dat în funcţie de relaţii. Nu s-a făcut nicio licitaţie pentru comercializarea lemnului“, ne spune primarul Teodor Avram. În urma unui proces, comuna Almaş a câştigat Composesoratul, sau mai bine zis Pavel Mărcoi l-a pierdut, astfel încât urmează ca în scurt timp, probabil după alegeri, primăria să îşi intre în drepturi. „Composesoratul se va desfiinţa, intrând în posesia Consiliului Local Almaş. După ce vom prelua pădurea vom chema ITRSC-ul (organele de control), să verifice şi să stabilească toate pagubele care s-au făcut. Oricum, numai în momentul de faţă are o datorie de aproximativ 200 de milioane de lei către comuna Almaş. Ceea ce nu este normal, având în vedere că lemnul este la mare căutare şi se puteau scoate bani frumoşi din comercializarea lui“, spune primarul. Un exemplu îl reprezintă chiar composesoratul comunei Almaş, care a câştigat bani frumoşi de pe urma vânzării lemnului. Despre modul de operare şi cum de a reuşit să nu fie prins până acum, tot primarul continuă: „Operează de cele mai multe ori noaptea. Poliţia a fost aici şi a încercat să îl prindă dar de fiecare dată avea bonuri“. Despre cum reuşea să aibă întotdeauna acte, tot primarul continuă: „Făcea bonuri la fiecare om care avea partea sa din composesorat. Oamenii fiind naivi, le ducea o parte din lemnele trecute pe bon, iar restul… le ducea la cine voia. A făcut o avere destul de frumuşică: casă în Horia, Timişoara“. Se pare însă că pastorul a fost implicat şi în alte probleme. În urmă cu câţiva ani ar fi luat nişte stupi de albine de la un om din Rădeşti, care era cel mai bun apicultor din sat. Ducându-i acasă, nu peste mult timp albinele au murit. Din câte se pare nu a mai dorit să-i plătească omului banii pe care îi datora.
Nemulţumiţi, oamenii cer dreptate
Ajungând în sat, aflăm repede de la oamenii locului păreri despre pastorul baptist. Domnul Puiu ne spune: „În urmă cu 7-8 ani s-a autoproclamat preşedintele Composesoratului, fiind votat verbal de o clică a baptiştilor de aici şi s-au pus să fure sistematic pădurea oamenilor. Minte în şedinţele rare care le ţine, este prin tribunale cu Primăria Almaş pentru un scop pierdut din start fiindcă obiectul judecăţii aproape că nu există“. Tot el continuă: „În urmă cu cinci ani a cumpărat 150 de stupi cu tot cu pavilion cu 350 de milioane, fără să-i mai plătească integral la om. Săturaţi fiind de el, rădăştenii l-au dat afară de la amvon“. Oamenii se plâng că a lăsat Composesoratul plin de datorii, când alte composesorate aduc beneficii de miliarde de lei, repară drumuri şi mai ales dau lemne la oameni. Ioan Şandru, un alt localnic se plânge de faptul că a primit într-un an doar trei căruţe de lemne care nici vorbă să îi fi ajuns. „De bani ce să mai vorbesc. Nu de puţine ori i-am văzut umblând cu căruţa de lemne prin sat pe care o vindeau cu un milion de lei. Noi nu am văzut nici un ban şi suntem foarte nemulţumiţi de felul în care se gestionează pădurea noastră“. Dar se pare că nici pădurarul care se ocupă de pădure nu este străin de faptele lui P. Mărcoi. Tot Şandru continuă: „Pădurarul Composesoratului, tot baptist, în ultimii doi ani şi-a ridicat jumătate din gospodăria actuală, şi-a cumpărat maşină (Dacia ce-i drept-mai veche), motocicletă nouă, calculator, telefoane mobile de ultimă generaţie, îşi ţine cei doi copii în facultăţi şi toate acestea dintr-un salariu de 5-6 milioane“.
Hoţul neprins…
Dorind să discutăm direct cu persoanele incriminate, ne-am deplasat la casa pădurarului, care ne-a declarat: „Într-adevăr că trebuie să plătesc o amendă de 100 de milioane pentru nişte pomi care s-au furat, dar eu nu am nicio vină. Nu sunt oameni normali la cap cei care spun aşa ceva despre mine. Bine ar fi să câştig atât cât spun ei“. De cu totul o altă părere este fostul casier al Composesoratului, Toma Rada: „Pădurarul este mână în mână cu P. Mărcoi. Se duc numai noaptea la pădure, ori dacă nu ar avea nimic de ascuns… Se fură, dar nimeni nu spune nimic. Eu am plecat de acolo pentru că multe lucruri erau în neregulă. Nu mi se părea normal ca Mărcoi să vorbească la telefon de 3-4 milioane de lei pe lună din banii Composesoratului. Mie nu-mi dădea voie să am de a face cu banca, doar el mergea. Am auzit de asemenea că foarte mulţi bani ar fi dispărut din casieria Composesoratului, fără să ştie nimeni unde“. Cu atâtea semne de întrebare, ne-am dus într-un final acasă la P. Mărcoi pentru a afla nişte răspunsuri. Întâmplător sau nu, acesta nu era acasă lăsându-ne ca singură posibilitate să-l contactăm telefonic. Mare ne-a fost mirarea când, aproape ştiind cine suntem, a început cu ameninţările: „Vorbiţi cu avocatul meu şi expuneţi lui toate dovezile pe care le aveţi. Eu nu stau de vorbă cu nişte oameni ca voi. Sunteţi nişte proşti. Oameni fără cultură şi fără educaţie“, iar lista de insulte a pastorului continua cu ameninţări de închidere a ziarului datorită relaţiilor pe care le are. Puţin contrariaţi de vocabularul unui pastor, l-am sunat pe Preşedintele comunităţii baptiste, Romică Iuga, care ne-a spus: „Într-adevăr am auzit şi noi despre problemele pe care le are P. Mărcoi. Mai multe nu vă putem nici noi dezvălui dar nu suntem străini…“.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Adrian_Cotuna ⋅