Ambulanţa-aflată la graniţa dintre viaţă şi moarte
19.04.2008 ⋅ 0 comentarii
Când sirena Ambulanţei se aude din depărtare este clar că cineva se află într-o situaţie disperată şi are nevoie urgent de ajutor. Dacă s-ar trasa o linie între viaţă şi moarte, atunci sigur aceasta ar trece printr-una din mâinile celor de la Ambulanţă. Din moment în moment, medicii de aici duc o bătălie, fie cu vreo situaţie urgentă, fie cu vreun caz mai puţin dificil, iar altădată chiar cu moartea.
De rapiditatea şi devotamentul de care dau dovadă depinde de multe ori dacă un pacient rămâne de o parte sau de alta a graniţei. Este un loc în care nu încape fericirea vreunui miracol sau disperarea unei tragedii. Uneori cîştigă medicii iar alteori, moartea, fără să se ţină vreun scor. Nu este decât o bătălie pentru viaţă, 24 din 24 de ore, în care din păcate adesea luptele se mai şi pierd, înainte chiar ca cei de la Ambulanţă să-şi fi dus la capăt misiunea.
Începe lupta
Deşi tura de noapte începe la ora 19.00 abia în jurul orei 20.00 telefonul a început să sune. În dreapta monitorului apare numărul apelant şi informaţii scurte despre starea în care se află cel care are nevoie de ajutor. Dispecera este cea care preia apelul, încercând să afle cât mai multe detalii, importante pentru cei care se vor deplasa la faţa locului, inclusiv puncte de reper, pentru a-i putea găsi cât mai uşor. O tânără speriată solicită urgent o ambulanţă la domiciliu pentru mama ei, care în urma unui necaz în familie, a consumat alcool combinat cu medicamente. Imediat după ce se primesc toate datele necesare pentru a trimite un echipaj la faţa locului, sunt chemaţi medicii, ambulanţierii şi asistenţii. S-a stabilit că la faţa locului va merge un medic şi un ambulanţier. După ce iau fişa pe care dispecera a completat-o în câteva minute, părăsesc în mare grabă dispeceratul Ambulanţei. În mare parte depinde mult şi de cei prezenţi, deoarece există zile când aceştia sunt solicitaţi la maxim şi din nefericire, nu se pot deplasa imediat la faţa locului. Aici, tot dispecera, care are cunoştinţe medicale, este cea care pune în balanţă gravitatea cazurilor pentru a decide cine are prioritate şi cine nu.
Urgenţele, la mare prioritate
Ajunşi în mare grabă la domiciliul pacientei, sunt aşteptaţi în faţa blocului de către tânăra care a solicitat ajutorul medicilor. După câteva întrebări puse tinerei, care din cauza şocului nu a putut să ofere prea multe detalii, medicul ajunge în apartamentul unde pacienta se află întinsă în pat. Familia a încercat să o trateze cu diferite metode care au ştiut ei că se aplică după o beţie crâncenă, dar se pare că rezultatele nu au fost cele dorite. Medicul i-a luat tensiunea femeii care, întrebată fiind, a susţinut că nu a luat nici un medicament. I-au injectat un calmant şi după ce au constat că femeia, în vârstă de 49 de ani, este într-o stare de ebrietate, din care probabil că îşi va reveni numai după un somn bun, au întrebat-o dacă doreşte să fie transportată la urgenţe, deşi medicii nu au considerat că este necesar. Femeia nu a dorit nici în ruptul capului să fie dusă la spital, familia semnând un refuz. După ce se asigură că totul va rămâne în ordine după plecarea lor, şi după câteva sfaturi şi gânduri bune împărtăşite cu familia pacientei, medicii se îndreaptă către Ambulanţă. Trebuie menţionat că ambulanţa nu are voie să depăşească 20 de minute la un pacient, timp acordat în cazul urgenţelor considerate minore. Odată urcaţi în maşină, aceştia raportează prin staţie dispecerei pe scurt starea pacientului şi că au rămas liberi, iar în cazul în care se mai întâmplă ceva să poată fi din nou solicitaţi.
Din nou, la bază
După acest caz, echipajul s-a întors în dispecerat unde, după nici zece minute, telefonul a sunat din nou. Cei de la 112 au fost contactaţi de către doi agenţi de la Poliţie care anunţau că un bătrân este căzut pe şinele de tramvai în zona Micălaca. Imediat echipajul rămas liber s-a deplasat la locul unde a fost solicitat. Acolo, întins pe şinele de tramvai, se află un bărbat mai în vârstă care acuza dureri de spate. Medicul a zâmbit puţin, informandu-se că este un client mai vechi. Este ridicat şi condus în maşina Ambulanţei, unde a fost consultat. După ce s-a constatat că bătrânul, care clar consumase alcool peste măsură, este în afara oricărui pericol, a fost transportat la Urgenţe la Spitalul Municipal din Arad, pentru a i se face şi celelalte cercetări.
Din păcate, cazurile medicilor de la Ambulanţă sunt, în mare majoritate banale, în care sperietura celor din jur, joacă rolul cel mai important. Telefonul sună aproape încontinuu la Dispeceratul Ambulanţei, oameni din tot judeţul solicitând ajutorul medicilor. Deşi sunt în permanenţă chemaţi, iar cei de la Ambulanţă trebuie să se mişte rapid pentru a face faţă tuturor cazurilor, atmosfera este una foarte calmă, toţi cei prezenţi îşi fac meseria cu răbdare, fiind mereu în aşteptare pentru a fi tot timpul la locul potrivit, în momentul potrivit.
În situaţiile de urgenţă, pe lângă toate manevrele medicale necesare supravieţuirii, cei de la Ambulanţă sunt cei care întreţin vie speranţa pacientului, dar şi a familiei.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Anca Barbură ⋅