Guvernul blochează despăgubirile pe Legea 10
22.04.2008 ⋅ 0 comentarii
Legea 10 apărută în anul 2001 prin care li se restituia foştilor proprietari terenurile sau clădirile confiscate în vremea comunismului a dat multe speranţe proprietarilor de a reintra în posesia lor. Conform ultimei reactualizări a situaţiei privind aceste notificări efectuată în 25 martie a.c., situaţie care se află şi la Prefectura Arad, respectiv la Primăria Municipiului Arad, din cele 2.707 cereri depuse au fost soluţionate mai puţin de jumătate prin diferite măsuri reparatorii.
Viceprimarul Tiberiu Dekany, în a cărui atribuţie să află efectuarea referatelor şi dispoziţiilor de retrocedare, a declarat că, „la jumătatea anului 2006 au fost emise 65 de dispoziţii de retrocedare, în anul 2007 au fost soluţionate 142, iar anul acesta peste 100 de dosare. Menţionez că la soluţionarea notificărilor au lucrat doar două persoane, iar datorită ritmului prea lent, am adresat primarului o solicitare în scris cu privire la necesitatea îmbunătăţirii acestui serviciu, prin angajarea unor persoane, cei doi fiind insuficienţi.”
Rezolvare prin compensare
De asemenea, viceprimarul a menţionat faptul că pe lângă aceste dispoziţii emise a trimis alte 400 de răspunsuri persoanelor care, deşi au depus cerere, nu s-au încadrat în timpul impus de lege, astfel încât ei nu mai au acest drept conform legii, putându-se adresa doar instanţei. Mai sunt peste 300 de adrese de corespondenţă trimise pentenţilor în vederea completării dosarelor incomplete care nu pot fi soluţionate altfel. „Au fost identificate de către primar două parcele în Gai şi Sânicolau pentru a fi retrocedate în compensare acelor persone care nu mai pot primi în natură terenul pe care l-au deţinut. Astfel că, la următoarea şedinţă CLM, se va promova o hotărâre privind parcelarea terenului în vederea emiterii dispoziţiilor privind compensarea acestora pe baza legii 10”, a adăugat viceprimarul Tiberiu Dekany.
Sfătuit prost
Dar ce se întâmplă când nici statul român nu îşi respectă îndatoririle, iar oamenii, după lungi aşteptări pentru soluţionarea dosarului de către administraţia locală, mai trebuie să aştepte şi ca statul să se achite de propriile obligaţii. Un arădean, I.D.K, este unul dintre cei a cărui dosar a fost rezolvat prin retrocedarea în natură a unui imobil situat pe Bulevardul Revoluţiei, dar sfătuit prost de către reprezentantul său legal a renunţat la imobil pentru a primi acţiuni la Fondul Proprietatea în speranţa că de pe urma acestora va avea mai multe beneficii. Dar lucrurile nu au ieşit aşa cum se aştepta, iar în ultimă instanţă, când a apărut Legea 247, I.D.K şi-a schimbat acţiunile de la Fondul Proprietatea cu restituirea în natură. „Nu ştiu dacă a mai apelat la ajutorul unui jurist înainte, dar greşeala lui a fost că a renunţat la imobil probabil datorită faptului că era vechi şi nu îşi permitea să îl renoveze. Iar când am preluat eu cazul omul mi-a acordat mandatare pentru a mă deplasa la Bucureşti să îi schimb cererea de a primi acţiuni la Fondul Proprietatea în cerere de restituire în bani. El a acceptat acţiuni la acest fond crezând că vor fi listate la Bursă dar nu a fost aşa”, ne-a declarat juristul Florentin Vârtaci.
Nu sunt fonduri
Cererea de despăgubire în bani a fost acceptată de statul român, I.D.K. având de primit conform actului emis de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, suma de 264.545 lei. Dar acesta nu şi-a primit nici în ziua de azi banii, deşi Guvernul României a alocat în octombrie anul trecut suma de 55,7 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor. Asta în condiţiile în care, A.N.R.P. prin Direcţia pentru Acordarea Despăgubirilor în Numerar i-a trimis petentului în 12 decembrie 2007 titlul de plată a despăgubirii. Dar chiar dacă administraţia locală şi-a făcut datoria în rezolvarea dosarului, statul român bate pasul pe loc. Petentul, prin mandatarul său au trimis memorii peste memorii Guvernului României, preşedintelui ţării, ministrului de finanţe şi A.N.R.P.-ului la care a primit acelaşi răspuns, „vă aducem la cunoştinţă că plata despăgubirilor în numerar s-a realizat în limita disponibilităţilor financi- are corespunzătoare primei tranşe până la dosarul înregistrat sub numărul de opţiune 00868. La momentul redactării prezentei, A.N.R.P. nu dispune de lichidităţi financiare în vederea achitării despăgubirilor în numerar către persoanele care au optat pentru acest tip de despăgubiri. În conformitate cu prevederile legii transferul despăgubirilor în numerar se face în termen de maxim 15 zile calendaristice de la data existenţei disponibilităţilor fianciare în contul A.N.R.P.” Dar oare când se va întâmpla acest lucru având în vedere că de la prima tranşă acordată, în contul A.N.R.P nu a mai intrat niciun ban? Unde s-au pierdut restul fondurilor? De ce nimeni nu se interesează unde s-au blocat aceste fonduri? Florentin Vârtaci, juristul care se ocupă de cazul cetăţeanului I.D.K a adăugat faptul că, „dacă în România nimeni nu este mai presus de lege, se impune ca cei care au încălcat Legea Bugetului de Stat să fie pedepsiţi, iar fondurile respective să ajungă cât mai repede la A.N.R.P. Iar dacă nici în urma acestor memorii nu se va da curs cererii voi promova acţiunea în justiţie la instanţele competente din ţară, iar la nevoie şi la CEDO, solicitând obligarea statului român la plata creanţei, daune morale şi cheltuieli de judecată.”
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Corina_Timpa ⋅