Vandalizarea, arta modernă nebăgată ?n seamă
09.05.2008 ⋅ 0 comentarii
O simplă privire aruncată prin centrul oraşului, ca să nu mai vorbim de ungherele relativ ascunse ale Aradului, dezvăluie arta şi dreptatea făcute de fiecare pentru fiecare. Astfel, inscriptiile de pe clădirile publice, cum ar fi mesaje revoluţionare, religioase sau doar arta modernă-graffitti-urile, fac legea în judeţul nostru.
Când totul se rezumă la exprimări de personalitate sau mai degrabă frustrări, parcă, parcă, cu toţii închidem ochii. Nu însă când arta altora ne afectează mediul în care trăim: puieţi de copaci smulşi din rădăcină pe Bulevardul Revoluţiei, cutii poştale puse la pământ, smulse din pavele, coşuri de gunoi topite, înjurături scrise pe pereţii staţiilor de tramvai, locuri de joacă ale copiilor devastate, şi lista poate continua cu observaţii asupra fiecărui cartier arădean în parte. Întrebarea este dacă cineva face ceva, sau vandalii reprezintă o forţă de neoprit. Ei bine... nu, nu se face nimic.
Cu toate că pedepsele pentru astfel de acţiuni sunt usturătoare, făptaşii sunt printre noi, pregătind alte surprize la ceas de noapte. Camelia Tuduce, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Arad, ne informează: „Pentru a pedepsi vandalizarea proprietăţii sau spaţiilor publice, este important să ni se facă o plângere. Depinde cui îi aparţine proprietatea ce a fost vandalizată. Proprietarii trebuie sa vină la noi să facă o plângere. Şi după aceea se demarează o anchetă. Pentru distrugere, cum ar fi: topirea coşurilor de gunoi, smulgerea copacilor, în general, acţiuni care nu pot fi remediate în scurt timp, făptaşul riscă să i se întocmească un dosar penal şi pedeapsa cu închisoarea dacă a săvârşit această infracţiune. Inscripţionarea pe pereţi, cum sunt şi graffitti-urile, se sancţionează contravenţional.”
Pedepsele aplicate sunt suficient de usturatoare, ceea ce ne-ar face să credem că totul e ţinut sub control, iar vandalii au dosarul lor la poliţie. Din nou, lucrurile nu stau chiar aşa: numă- rul celor care sunt luaţi în evi-denţă faţă de cei ce zilnic „protestează împotriva sistemului” este infim. Iar cei ce sunt atacaţi din toate părţile, şi mai în măsură să facă ceva, reprezentanţii Primăriei Municipiului Arad, stau cuminţi în banca lor. Corina Draghici, purtător de cuvânt al Primariei Arad, declară: „Plângeri la poliţie nu s-au făcut, dacă a fost prins respectivul asupra faptei (sunt rare cazurile acestea), acesta a plătit o amendă. Sau dacă cei de la Jandarmerie i-au prins, acolo nu mai depinde de noi. Dar plângeri la modul general, nu s-au făcut.”
Şi atunci, cine poate să ia atitudine? În timp ce luptăm pentru a menţine aspectul şi condiţia clădirilor istorice, desenele şi hieroglifele de pe pereţii acestor clădiri sunt trecute cu vederea. Iar numărul acestor manifestări este direct proporţional cu trecerea zilelor.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Andreea_Dorotovics ⋅