Stire

Lege pentru chiriaşii arădeni

11.06.2008 ⋅ 0 comentarii

Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative (ULAL) Arad anunţă elaborarea unui proiect privind „Legea pentru reglementarea raporturilor dintre proprietari şi chiriaşi şi a răspunderilor ce le revin privind  administrarea şi întreţinerea fondului locativ”. Responsabilii afirmă că această decizie a fost luată deoarece în prezent reglementarea închirierii locuinţelor este asigurată parţial şi incomplet. „Potrivit acestei legi, investiţia pentru realizarea locuinţelor destinate închirierii, deschisă tuturor categoriilor de investitori este o investiţie economică, locuinţa ca produs realizat urmând a fi valorificat pe piaţă prin înţelegerea părţilor în cadrul unor contracte de închiriere”, afirmă Vasile Arion, vicepreşedintele ULAL.  Prin proiectul de lege se definesc structura şi conţinutul contractului de închiriere,  precum şi drepturile şi obligaţiile proprietarilor şi chiriaşilor în ceea ce priveşte  administrarea şi întreţinerea fondului locativ.  De asemenea, au fost prevăzute criteriile pentru stabilirea cuantumului chiriei, modalităţile în care ca urmare a unor lucrări de modernizare realizate de proprietar, se poate negocia un nou cuantum al chiriei, precum şi exigenţele  minime obligatorii pentru locuinţa care se închiriază. În situaţiile de subînchiriere este obligatoriu acordul proprietarului.  Mai mult, proiectul stabileşte măsuri de protejare a chiriaşilor în caz de neînţelegeri  cu proprietarii la stabilirea chiriei, în aplicarea prevederilor referitoare la administrarea şi întreţinerea locuinţei.

Chirie pentru locuinţe sociale

Vicepreşedintele ULAL mai declară că tot prin acest proiect de lege se redefineşte noţiunea de locuinţă socială, care se va atribui cu chirie moderată unor persoane sau familii cu o situaţie  economică ce nu le poate permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închiriază  în condiţiile pieţei, cu aplicarea unor măsuri de protecţie socială. De asemenea, se vor putea dezvolta fonduri private de locuinţe sociale, care nu vor mai fi exclusiv ale autorităţilor publice locale şi centrale.

Prin această lege se doreşte clarificarea relaţiilor între proprietari, chiriaşi şi autorităţile implicate în reglementarea, dezvoltarea şi managementul locuinţelor destinate închirierii.

Amintim că tot Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative a anunţat şi noua lege privind mansardarea. Decizia mansardării blocului se poate lua cu acceptul a 2/3 din membrii asociaţiei şi al tuturor proprietarilor de la ultimul etaj.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Claudia_Untaru ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro