Stire

Bătălia Ineului

12.06.2008 ⋅ 0 comentarii

Un scandal politic a izbucnit la Ineu. Acuzat că în timpul său liber, un poliţist ar fi pus o întrebare supărătoare candidatului PNL la Primăria din Ineu, prefectul Aradului însoţit de deputatul PNL, Mihăiţă Calimente şi de comandantul poliţiei arădene Alexandru Tanco au descins în cursul dimineţii de ieri la Ineu. Poliţistul a fost chemat la Arad şi anchetat. PD-L solicită intervenţia Ministerului Internelor şi Reformei Administrative pentru a face lumină în acest caz.

Disputa de la Ineu

Luptă acerbă cu victime... umane evident. Sau colaterale să fie termenul cel mai bun? Pentru că scopul final, acela de a câştiga Primăria Ineu, este mult prea important pentru a mai ţine cont de felul în care ne ridicăm armele. Că din arsenalul unui candidat face parte un prefect, un comandant de Poliţie şi evident o pleiadă de susţinători acerbi cu gândul la ponoasele de pe urmă nici nu mai are rost să amintim.

Şi dacă tot am început cu capetele căzute de pe urma acestei campanii, suntem obligaţi să vă facem cunoscut un incident care s-a produs duminică la Ineu. În timpul unei dezbateri publice cu cei doi candidaţi, Nicolae Me-helean şi Călin Abrudan, un cetăţean al Ineului, din întâmplare angajat al Detaşamentului de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad, aflat în timpul său liber, i- a adresat candidatului PNL, Călin Abrudan, o întrebare. Acestuia i s-a părut atât de jignitoare interpelarea încât a simţit că este nevoie să ridice armele mai sus menţionate. Cetăţeanul l-a întrebat pe cel care pare-se se vede deja în fotoliul de primar dacă este adevărat că a plătit suma de 150 de lei per cap de rom pentru votul favorabil şi dacă la alegerile de duminică votul valorează mai mult.

Consecinţele nu s-au lăsat mult aşteptate. Ieri, prefectul Gavril Popescu, comandantul Poliţiei, Alexandru Tanco şi deputatul Mihăiţă Calimente  au luat drumul Ineului pentru a face ordine şi lumină în acest caz.

Anchetă în regim de urgenţă

Dezbaterea de la Ineu părea că a trecut fără probleme. „A fost o dezbatere destul de subţire”, a comentat Gheorghe Falcă, preşedinte executiv al PD-L Arad. El povesteşte că a ajuns la Ineu în timpul dezbaterii şi nu i se părea să fi fost vreo problemă. În sală circulau două microfoane şi cetăţenii punea diverse întrebări, mai mult sau mai puţin comode pentru candidaţi. În schimb, miercuri dimineaţa la Ineu a sosit o maşină în care se afla prefectul Gavril Popescu, comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Alexandru Tanco şi deputatul Mihăiţă Calimente. Ei s-au oprit la Poliţia oraşului Ineu şi în scurt timp, poliţistul care în timpul său liber şi-a permis să-l întrebe pe candidatul liberal la Primăria Ineului a fost chemat la audieri. Gheorghe Falcă spune că duminică la Ineu a fost prezent inclusiv deputatul Calimente la respectiva dezbatere şi că acesta nu ar fi comentat nimic. „Astăzi (n.r.-ieri), s-au deplasat la Ineu prefectul Gavril Popescu, comandantul Inspectoratului de Poliţie, Alexandru Tanco şi deputatul Mihai Calimente, la Poliţia din localitate şi au demarat o cercetare împotriva acelui domn, Berar, care lucrează la DPIR, deoarece aceasta şi-a permis, în timpul liber, să-i pună o întrebare domnului Abrudan la adunarea publică de care pomeneam. Nu suntem avocaţii domnului Berar, dar ne surprinde implicarea domnului prefect, a şefului poliţiei şi a deputatului Calimente în acest caz. Constatăm o mobilizare rapidă a Poliţiei, la cererea domnului prefect şi a domnului Calimente. În ce calitate au participat aceştia în cazul unei proceduri de anchetă? Să ne explice domnul prefect în ce calitate i-a însoţit pe domnii Tanco şi Calimente la Poliţia din Ineu. Noi tragem concluzia că fenomenul implicării în politică a înaltului funcţionar public, care este prefectul, este cunoscut în Arad”, a declarat Gheorghe Falcă.

Sesizare la ministru

Conducerea PD-L Arad nu este dispusă să treacă cu vederea acest incident. Astfel, după cum a declarat Gheorghe Falcă, PD-L va sesiza Ministerul Internelor şi Reformei Administrative pentru a demara o anchetă în acest caz. „Acuma prefectul este interesat de implicarea în alegeri şi din cauză că a fost criticat de mai marii de la Bucureşti pentru rezultatele proaste ale PNL”, spune Nicolae Ioţcu, secretar executiv al PD-L. PD-L doreşte ca ministrul Internelor şi Reformei Administrative să ia măsuri concrete în cazul amestecului prefectului şi comandantului Poliţiei arădene în campania electorală. „Avem experienţa anului 2004, când reprezentanţi ai poliţiei s-au implicat în alegeri. Îi rugăm pe unii domni poliţişti să-şi respecte uniformele şi să nu facă jocurile politice ale domnului prefect”, a declarat Gheorge Falcă.

Contactat telefonic, poliţistul anchetat a declarat că statutul său de poliţist nu-i permite să facă declaraţii presei şi să ne adresăm purtătorului de cuvânt al instituţiei.

Prefectul o dă la-ntors

Nimeni nu recunoaşte nimic. Contactat telefonic prefectul ne-a declarat că el se află la Gurahonţ şi că nu a trecut prin Ineu, iar toată tărăşenia este un zvon mizer. La doar câteva secunde după ce am terminat convorbirea cu prefectul, am format numărul comandantului Poliţiei arădene. În momentul în care acesta a răspuns la telefon, o voce din spate explica agitată, cel mai probabil interlocutorului nostru: „Suntem la Gurahonţ“, semn că şi acesta trebuia să spună acelaşi lucru. Nu ştim ce rol au avut omisiunile acestea, pentru că nu vrem să le denumim altfel, dar comandantul Poliţiei a confirmat că s-a deplasat la Ineu, însă doar pentru a vedea care este situaţia operaţională din zonă. Referitor la cazul pe care îl tratăm în acest material, Alexandru Tanco a explicat: „Se fac cercetări legate de atitudinea angajatului DPIR. Un agent de poliţie, din punct de vedere deontologic, nu poate face aprecieri politice în cadrul unei campanii referitor la un candidat sau altul.“ Întrebat dacă cetăţeanul respectiv este pasibil de sancţiune chiar dacă se afla în timpul liber, comandantul Poliţiei a afirmat: „Nu vă pot spune acest lucru acum. Vom vedea la finalul anchetei dacă s-a încălcat sau nu deontologia profesională.“

În schimb, la Ineu, mai multe persoane au declarat că au văzut     jeep-ul prefectului parcat în faţa Primăriei. Poliţia oraşului Ineu se află chiar lângă Primărie, deci este clar că prefectul a fost la Poliţie. Surse demne de toată încrederea, din Ineu au declarat că, comandantul Poliţiei oraşului Ineu, Aurel Zaharia ar fi povestit că la Ineu a venit şeful său direct, comandantul Alexandru Tanco, cu prefectul şi cu deputatul Calimente şi că l-a chemat pe Berar să vină la Poliţie. Acestuia din urmă i s-a reproşat că statutul poliţistului nu i-ar permite să facă politică, deşi el a declarat că s-a aflat în calitate de cetăţean la dezbaterea publică.

Cel care aşteaptă cu capul plecat ca barda să cadă, susţine că nu a greşit cu nimic şi că i se pare că se caută nod în papură pentru simplu fapt, amuzant de-a dreptul, că are casa vopsită în portocaliu. Cât despre realitatea redusă la zvon cum că votul favorabil candidatului PNL i-a îmbogăţit pe romi nu se mai poate proba. Romii au fost chemaţi la Poliţie şi de atunci... tac mâlc, nu ştiu nu cunosc nimic.

Poliţia arădeană... arătată cu degetul

În timp ce comandantul poliţiei arădene, Alexandru Tanco s-a implicat personal pentru rezolvarea acestui caz „răsunător”, la Poliţia din Ineu a mai fost înregistrată încă o plângere care nu a fost tratată la fel, în regim de urgenţă. Marius Cosma, un cetăţean din Ineu, funcţionar public care ar fi pus duminică la aceeaşi dezbatere o altă întrebare candidatului Călin Abrudan, s-a trezit ameninţat telefonic. Omul s-a dus direct la Poliţie unde a depus o plângere. „Astăzi, (n.r.ieri) 11.06.2008, am fost contactat telefonic de către făptuitorul Abrudan Călin Ilie, care mi-a transmis următorul lucru: Începând de luni, indiferent care va fi rezultatul alegerilor de duminică, să îţi muţi domiciliul din Ineu”, spune Cosma în plângerea înaintată Poliţiei din Ineu. „Nu ştim ce a făcut Poliţia din Ineu în acest caz sau dacă a făcut ceva”, a declarat Nicolae Ioţcu, secretarul executiv al PD-L. De asemenea, nici în cazul furtului de ştampilă din ziua de 1 iunie de la Gurahonţ,  PD-L nu ştie dacă poliţiştii au făcut ceva. „La ora 14 îl căutam pe domnul poliţist care se odihnea, fiind obosit, ca să reclamăm ştampila care a dispărut la ora 10”, a declarat Nicolae Ioţcu, reamintind evenimentele din 1 iunie când ştampila s-a făcut nevăzută. De asemenea, tot la Gurahonţ, împotriva primarului Florea, candidatul PNL pentru turul al doilea mai există depusă o plângere pentru ultraj. Poate ministrul Internelor şi Reformei Administrative, dacă doreşte desigur şi dacă nu este foarte tare angrenat politc poate solicita o anchetă şi chiar să-l demită pe prefect şi pe comandantul poliţiei arădene. Nu se ştie cum va putea Alexandru Tanco să motiveze ce a căutat alături de deputatul PNL Mihăiţă Calimente în sediul Poliţiei oraşului Ineu.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Mirela Grecu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro