Stire

Operaţiunea Mansardarea

13.06.2008 ⋅ 0 comentarii

În Arad, din cele 2.000 de blocuri existente în prezent, mai mult de jumătate din ele pot fi mansardate, conform specialiştilor,  deoarece au structura de rezistenţă destul de solidă pentru a face faţă noii schimbări. În schimb, după doar trei ani abia două blocuri se pot mândri cu noua schimbare.

Chiar dacă proiectul în sine vine să rezolve criza locuinţelor în judeţul nostru, unii arădeni sunt destul de reticenţi pentru a renunţa la dreptul de proprietate asupra acoperişului blocului, deşi terasele blocurilor din cartierele muncitoreşti cu aspect soviet-comunist, se degradează tot mai mult de la an la an, iar reparaţia lor se lasă aşteptată. Cu toate acestea oferta este destul de tentantă, având în vedere că locatarii pot să-şi vândă acoperişul şi pot primi între 500 şi 1.000 de euro de familie, în funcţie de negocieri. În schimb, firmele care contractează aceste proiecte ţin cont şi de zona în care se află blocul, pentru că de acest lucru depinde în cele din urmă preţul de vânzare al apartamentelor construite la masardă. Pe lângă toate acestea mai trebuie precizat faptul că cel mai mare câştig al oamenilor ar fi izolarea termică, prin apariţia unui etaj suplimentar. În plus, unele firme se oferă să izoleze termic toţi pereţii exteriori ai blocului, locatarii urmând astfel să câştige în timp din economiile făcute la cheltuielile de încălzire.

Noile apartamente de la mansardă, a căror construcţie a costat în jur de 200.000 de euro, sunt autonome din punct de vedere al energiei termice. Încălzirea se face cu o centrală pe gaz, care va produce şi apă caldă, iar canalizarea este separată de cea folosită de actualii locatari.

Arădenii se abţin

Deşi  acest proiect ar trebui să aducă în primul rând peste 4.000 de noi locuinţe care într-un fel sau altul ar rezolva această criză a locuinţelor şi ar conduce astfel la o scădere a preţurilor pe piaţă, mulţi dintre arădeni sunt rezervaţi în privinţa schimbării, cu toate că în primul rând problema acoperişului ar fi rezolvată, iar în al doilea rând faţadele blocurilor ar fi renovate şi ele, scăpând astfel de imaginea dezolantă cu care ne-am obişnuit să trăim. „Am auzit că profitul investitorului e între 40 - 60%. Asta înseamnă că se poate negocia o izolare termică a blocului, în schimbul mansardării. Totuşi, investitorul ar trebui să prezinte asociaţiei de locatari planurile şi schiţele sale, iar în contract să se stipuleze clar durata lucrărilor, penalizările şi reparaţia integrală a orice se strică din vina lui. Trebuie în schimb aleasă cu foarte mare grijă firma constructoare, mai ales că în Sibiu de exemplu, au fost inundate de nenumărate ori mansardele noi construite”, ţine să precizeze un „sceptic” al proiectului.

Mai rămâne de reamintit faptul că pentru mansardarea blocurilor, legislaţia impune ca toţi proprietarii dintr-un imobil să-şi dea acordul. Tocmai din acest motiv proiectul se derulează greu, pentru că mereu există un locatar care se impune sau este dezinteresat.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian Todor ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/