Stire

?n Vărşand, sătenii sunt nevoiţi să bea Apă care bagă boala ?n oase

23.06.2008 ⋅ 0 comentarii

De doi ani de zile, în satul Vărşand din comuna Pilu, localnicii sunt nevoiţi să bea apă cu gust şi miros de rugină. Dacă până acum acest lucru era ţinut în secret, de frica de a fi privaţi şi de această apă, numărul tot mai mare al celor ce acuză probleme de sănătate, a făcut ca localnicii să rupă tăcerea. Şi totuşi, nimeni nu face nimic.

Cel mai mic preţ cu putinţă

Totul a început în anul 2006, când Compania de Apă Arad a organizat o licitaţie prin care se căutau firme dispuse să monteze noi filtre de tratare şi purificare a apei la Staţia de epurare deja existentă în Vărşand. Din cele trei firme care şi-au depus documentaţia, doar două au trecut testul dosarelor, şi în final, câştigătoare a fost firma Termoteck. Un muncitor de la Staţia de epurare din Vărşand spune că criteriul de selecţie al firmei câştigătoare nu ar fi fost îndelungata experienţa în domeniu, ci onorariul modest pentru care firma va monta cele trei filtre necesare: 110.000 de euro, lucru confirmat şi de Marius Toma, director tehnic al Companiei de Apă Arad.

Astfel, angajaţii firmei Termoteck s-au pus pe treabă, hotărând să schimbe sistemul de proiectare cu unul canadian, mizând pe faptul că va da rezultate mai bune. Eroarea de calcul a trasformat apa de consum a sătenilor în apă ce conţine Arsen, dar şi o concentraţie anormală de Fier şi Mangan, după cum ne declară chiar Marius Toma, directorul tehnic al Companiei de Apă Arad.

Încercând să soluţioneze situaţia, începând cu data de 7 noiembrie 2006, reprezentanţii Companiei de Apă Arad au trimis fiecărui locuitor al satului o înştiinţare prin care se anunţa că apa nu este potabilă, dar că problema va fi soluţionată în cel mai scurt timp cu putinţă, locuitorii urmând a fi anunţaţi când nu va mai reprezenta un pericol consumul apei de la robinet. Nemaifiind confruntaţi cu o astfel de problemă, localnicii au semnat înştiinţarea, punându-şi încrederea în promisiunea că în cel mult două săptămâni, vor putea consuma apa ce curge la robinet.

Daţi în judecată

 Însă, reprezentanţii firmei Termoteck s-au achitat de sarcinile pentru care au fost plătiţi şi au lăsat satul Vărşand cu apă curentă dar nepotabilă, iar pe Compania de apă Arad, fără filtre funcţionabile, dar cu banii luaţi. Marius Toma, director tehnic al Companiei de Apă Arad, declară: „De un an de zile suntem în proces cu firma Termoteck, deoarece i-am dat în instanţă pentru nerespectarea contractului încheiat cu noi. Acum aşteptăm ca firma să îşi ia echipa de acolo şi să ne înapoieze banii contractaţi pentru montarea acelor filtre. După ce vom obţine acei bani, vom căuta o altă firmă, care va remedia situaţia. Noi sperăm ca în cel mai scurt timp cu putinţă să putem oferi localnicilor apă potabilă.”

Apa dăunează grav sănătăţii

Deşi au trecut deja doi ani de zile de când nu mai au apă potabilă, în ultimul timp, lucrurile s-au agravat. Nu doar buzunarul localnicilor este atacat, aceştia fiind nevoiţi să cumpere apă îmbuteliată şi să plătească, pe deasupra, şi apa ce curge la robinet cu acelaşi preţ cu care ar plăti apa potabilă, ci şi sănătatea sătenilor.

Mai multe persoane au acuzat probleme digestive, însă cel mai grav a fost cazul lui Ioan Ticoş, care a ajuns la spital. „Am fost dus de urgenţă la spital, unde a trebuit să stau o zi întreagă la analize. La sfârşitul zilei, mi-a spus doctorul că am făcut pancreatită şi că am ficatul mărit de la apa pe care am băut-o. În nici un caz nu mai am voie să beau apa asta, pentru că bagă boala în oase. Încă trebuie să iau medicament” ne spune Ioan Ticoş.

Frica de a rămâne fără apă

Motivul pentru care sătenii au ţinut ascuns acest lucru o aşa  îndelungată perioadă de timp în care nu au făcut sesizare nici la Agenţia de Mediu, nici la Protecţia Consumatorilor, este... frica. Îngroziţi la gândul că instituţiile competente ar putea închide apa în sat, lăsându-i fără nici o sursă de apă, localnicii au păstrat tăcerea timp de doi ani de zile. Singurii care au fost mereu conştienţi de situaţie sunt cei de la Compania de Apă, care se justifică prin faptul că nu pot face nimic până nu îşi vor recupera banii de la firma păgubaşă. Alertată de situaţia în care se află aceşti oameni, dr. Gabriela Ţârle, director al Autorităţii de Sănătate Publică Arad, ne face promisiunea că la faţa locului se vor deplasa de urgenţă inspecdori care vor verifica calitatea apei de consum: „Nu ştiam de această situaţie, dar luni voi trimite pe cineva care să ia probe de apă, pentru a vedea dacă aceasta este sau nu potabilă, şi dacă reprezintă un risc pentru locuitorii acestui sat.”

Riscă să rămână fără autorizaţie sanitară

Însă problemele nu se opresc aici. Datorită calităţii îndoielnice a apei, şcolile nu vor putea obţine autorizaţiile sanitare de funcţionare, ceea ce implică costuri suplimentare ale primăriei, în necesitatea de a cumpăra apă îmbuteliată pentru fiecare şcolar. Dacă în anii precedenţi, şcolile funcţionau fără autorizaţie, începând cu anul acesta, lucrurile se vor schimba. „Dacă nu se va rezolva conflictul dintre Compania de apă Arad şi firma Termoteck, şi astfel apa nu va fi potabilă, la începerea noului an şcolar nu vom putea obţine autorizaţia sanitară. Va trebui să achiziţionăm lunar apă îmbuteliată în valoare de aproximativ 6.000 de lei pentru elevii noştri. Noi vom face o sesizare Companiei de Apă, pentru că apa care este furnizată sătenilor contra cost nu este potabilă şi poate aşa vom reuşi să îi mobilizăm” declară Lucian Drăgan, noul primar al comunei Pilu.

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Andreea_Dorotovics ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/