Visul american, o mare gogoaşă - Repatriere ?n masă
01.07.2008 ⋅ 0 comentarii
Visul american se transformă într-un coşmar. Dacă până mai ieri visam să trăim cu toţii în America, Ţara Făgăduinţei îţi oferă astăzi una dintre cele mai macabre viziuni asupra vieţii. Modelul de urmat al familiei americane s-a îndepărtat tot mai mult de scopul lui iniţial. Familia numeroasă şi fericită pe care o vedem în producţiile hollywoodiene este în realitate o cruntă dezamăgire. În fiecare familie de americani există cel puţin două cazuri de cancer iar obezitatea nu mai poate fi controlată. În aceste condiţii, tot mai mulţi români se întorc acasă. Ba, mai mult, zeci de americani îşi părăsesc ţara pentru a-şi găsi un rost pe meleagurile arădene.
În ultima vreme, repatrierea românilor este într-o vizibilă creştere. Paradoxal, odată cu desfiinţarea graniţelor şi cu circulaţia liberă, tot mai mulţi arădeni se întorc acasă. Din datele pe care le avem de la Florin Gheorghe Hoţopan, şef serviciu evidenţa populaţiei pe Municipiul Arad, aflăm că în medie, 10 persoane pe lună cer restabilirea domiciliului în oraşul nostru. Iar numărul celor care se întorc acasă este în continuă creştere. Asta numai în municipiu. Pe întreg judeţul Arad, creşterea repatriaţilor este la fel de semnificativă. „Dacă în anul 2006 s-au întors 49 de persoane, în 2007 numărul acestora a fost de 89. Anul acesta, până în luna mai, avem deja 51 de persoane“, ne declară Viorica Conta, directorul executiv al Direcţiei judeţene de evidenţă a persoanelor Arad.
Aradul peninsular
România şi în special Aradul, tinde să devină casa a tot mai multor străini. Numai pentru anul acesta, 300 de studenţi italieni au ales facultăţile din Arad. Există însă şi alţii care aleg să rămână definitiv. „Cei mai mulţi sunt italieni, dar mai vin şi din alte părţi, precum Marea Britanie, Austria sau chiar Statele Unite. Doar la votul din 15 iunie, s-au prezentat 650 de persoane venite din Comuniunea Europeană, fără a pune la socoteală şi pe ceilalţi“, ne declară comisarul şef Mitică Purcaru, de la serviciul pentru imigrări al judeţului Arad.
Good bye, America
Carmen Mateescu este o profesoară de pian extrem de apreciată peste Ocean. A fost contactată de o Universitate din America să predea pian acolo. I s-a oferit un salariu pe care în ţară nu-l putea nici măcar visa: 3.000 de dolari pe lună. Fiind căsătorită de mai mult timp cu un american, s-a hotărât să plece. Încărcată cu mari speranţe, a pornit spre „Lumea nouă“. Ajungând însă acolo, a rămas stupefiată. „Toţi americanii se înghesuie să emigreze înspre Canada, iar de acolo în Europa. Totul este un morman de blocuri înalte construite fără nici un fel de simţ estetic. Nicio arhitectură, totul este grotesc. Peste tot întâlneşti acei „homeless“, oameni fără casă. Bătrâni care au muncit o viaţă întreagă şi au ajuns în stradă pentru că nu au mai putut să suporte taxele exorbitante la care au fost supuşi. Cultura americană nu conţine respectul faţă de bătrâni. Cei care nu mai sunt folositori, sunt aruncaţi în aziluri. Bineînţeles asta pentru cei care îşi permit“, spune profesoara.
Lucrezi până la epuizare
Cei mai bogaţi oameni din America sunt avocaţii şi medicii. Restul populaţiei trebuie să muncească de dimineaţa de la 06.00 până noaptea la 12.00. Dacă nu ai un loc de muncă eşti terminat. „Acolo nu există noţiunea de concediu medical plătit. Lucrezi, exişti; nu mai poţi lucra, mori pe stradă. Protecţia socială este aproape inexistentă. Doar bogaţii îşi pot permite să plătească asigurarea medicală, restul se descurcă aşa cum pot“, spune românca.
Mâncarea canceroasă
Obezitatea a atins 80% din populaţia americană. Copiilor li se face control diabetic încă de la vârsta de zece ani. Motivul îl reprezintă faptul că „în toate alimentele se introduce sirop de pop-corn, care este foarte dăunător. Apoi mai este mâncarea care se găteşte în teflon. În timp, acesta dispare de pe oală şi intră în sânge, cauzând cancerul. Nu există familie care să nu aibă cel puţin două sau trei cazuri de cancer“, spune îngrozită femeia.
Doar de faţadă
Viziunea noastră despre politeţea americană este cu totul alta decât cea din realitate. „Sunt politicoşi, zâmbesc tot timpul, dar dincolo de aparenţe se ascunde cu totul altceva. Sunt procesomani şi te dau în judecată pentru absolut orice. Intră la tine în casă iar dacă pică şi îşi rupe piciorul, te trezeşti cu el la tribunal“, spune profesoara. De asemenea, relaţiile familiale sunt foarte reci. Fiecare este învăţat să facă bani cât mai repede.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Adrian_Cotuna ⋅