De 25 de ani, Medici şi pacienţi, iradiaţi la TBC
08.07.2008 ⋅ 0 comentarii
La Spitalul TBC din Arad, un val de groază a cuprins personalul medical, şi totul din cauza unui aparat de radiologie antic, care funcţionează fără autorizaţie de funcţionare de mai mult de două luni de zile. Aparatul a fost primit în anul 1973, şi de atunci, nu a cunoscut nici un înlocuitor, Ministerul Sănătăţii Publice necatadicsind să doteze spitalul cu un alt aparat.
Asistentele medicale se tem de posibilitatea de a fi iradiate de aparatul care nu fixează electronic nivelul radiaţiilor şi care este în continuare manevrat manual. Se pare că aparatul prezintă şi mai mare pericol din moment ce este suprasolicitat, cererea pentru radiografii fiind mare într-un astfel de spital.
Cu toate că sunt conştienţi de acest risc, angajaţii acestui spital continuă să muncească în aceste condiţii, ignorând riscurile la care se expun.
Aceste temeri sunt însă infirmate de către dr. Gheorghe Nini, şeful secţiei TBC, care recunoaşte faptul că acest aparat funcţionează fără autorizaţie, însă respinge cu vehemenţă posibilitatea ca pacienţii şi angajaţii să fie iradiaţi. „Fiecare asistent medical are un aparat care este poziţionat pe piept şi care controlează nivelul de iradiere. Acest aparat transmite informaţiile la Bucureşti, şi până acum nu am fost anunţaţi cum că ar fi fost depăşit acest nivel. Deci, nu există pericol de iradiere. Este adevărat că aparatul nu mai are autorizaţie de funcţionare de două luni de zile, însă acum suntem în curs de a obţine altă autorizaţie. Mai bine nu am obţine autorizaţia şi să pri- mim un aparat nou,” declară dr. Gheorghe Nini.
Din cele aflate, se pare că pacienţii nici măcar nu cunosc situaţia reală din spital. Nimeni nu îndrăzneşte să recunoscă că aparatul funcţionează după propriile legi, în neconformitate, totuşi, cu normele sanitare.
Costul unui aparat de radiologie se poate ridica şi la suma de 150 de mii de lei, însă numai Ministerul Sănătăţii Publice se ocupă cu dotarea spitalelor cu aparatură. „Am făcut cerere la ministerul Sănătăţii Publice, şi Spitalul Clinic Municipal a făcut, şi Direcţia Sanitară Arad a intervenit, dar lucrurile s-au împotmolit la Minister. Nu am primit nici o promisiune, nici măcar un răspuns,” mai adaugă cu regret dr. Gheorghe Nini, şeful secţiei condamnată să nu cunoască nici un ajutor.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Andrea Dorotovics ⋅