Disperare printre părinţi - Grădiniţele Aradului sunt pline
09.07.2008 ⋅ 0 comentarii
Părinţii care vor să îşi înscrie copiii la grădiniţă se confruntă cu o problemă: nu sunt locuri. Problema este una naţională, iar Aradul nu face excepţie de la regulă. Nu numai grădiniţele mai importante din oraş au această problemă, ci şi celelalte, din cartiere sau judeţ. În condiţiile în care părinţii nu se prea înghesuie să îşi înscrie copiii la grădiniţele particulare, soluţii nu prea există.
Motivul pentru care se evită înscrierea unui copil la o grădiniţă particulară o reprezintă în primul rând factorul material. Întreţinerea este aici mult mai costisitoare. Pe de altă parte, nici nivelul cadrelor didactice nu este prea ridicat. Elita absolvenţilor de educatori preferă grădiniţele subvenţionate de către stat, deoarece locul de muncă este asigurat.
Scump şi la Stat
Nici grădiniţele de Stat nu sunt însă, prea ieftine. Cheltuielile pentru un copil înscris la o grădiniţă modestă se ridică la suma de 5 lei pe zi. Cu cât nivelul grădiniţei creşte, se poate ajunge chiar la 10 lei pe zi. La acestea mai adăugăm fondul grupei, în jur la 100 de lei pe an şi fondul grădiniţei care este obligatoriu şi poate ajunge până la 200 de lei pe semestru!
Plin peste tot
Cu toate aceste cheltuieli, părinţii nu au ce să facă şi trebuie să-şi înscrie copiii. Dacă au însă şi unde. Grădiniţa nr. 14 cu program prelungit de la Teba este considerată ca fiind una dintre cele mai bune din oraş. „E plin. Toate cele 300 de locuri sunt ocupate. Am fost nevoiţi să refuzăm copii deoarece am avut solicitări foarte multe“, ne spune directoarea Rodica Ţoldan. Nici la Grădiniţa PP-9, din Cartierul Alfa nu mai sunt locuri. Educatoarea Simona Sargu ne informează că toate cele 180 de locuri s-au ocupat deja. La fel şi PP-11, şi-a „făcut plinul“ cu cei 125 de copii. „Locurile se obţin în ordinea înscrierii. Dar deja după primele zile de înscriere, totul era plin“, ne spune administratoarea Carmen Mocuţa.
Nevoiţi să încalce legea
Florica Mureşan este directoarea Grădiniţei nr. 20 cu program prelungit. Instituţia pe care o conduce este, de asemenea, recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune din Arad. „În mod normal, legea nu ne permite ca o grupă să aibă mai mult de 25- 30 de copii. Din păcate, cererile foarte multe ne împing să încălcăm legea. Pur şi simplu nu avem ce face“, spune directoarea. Exasperaţi, părinţii au început să îşi înscrie copiii în avans cu câţiva ani. Grădiniţa PP nr. 15 din zona Gării are deja înscrişi copii şi pentru anul 2011. „Anul acesta am avut 58 de solicitări pe 28 de locuri. Ne-am văzut astfel nevoiţi ca pentru anii viitori să facem deja înscrieri. O altă soluţie ar fi mansardarea grădiniţelor existente. Şi numărul creşelor ar trebui să crească, având în vedere că în Arad au mai rămas doar câteva“, ne spune directoarea Marinela Alecu. Dacă în municipiu, solicitările întrec cu mult oferta, nici în judeţ lucrurile nu stau prea roz. La Grădiniţa cu program prelungit din Sebiş, educatoarea Irina Turnea ne informează că grupele sunt deja formate. La fel este şi la cele două grădiniţe din Pâncota. „Avem un efectiv total de 205 copii în cele două grădiniţe, ambele fiind pline“, aflăm de la directoarea Vioara Turturea.
De vină sunt lucrările de amenajare
Preşedintele Inspectoratului Judeţean Arad, prof. Marius Göndör ne declară: „Noi nu avem cunoştinţă de asemenea situaţii, în care copiii să rămână neînscrişi la grădiniţe. Într-adevăr am avut însă câteva cazuri în care părinţii ne-au solicitat ajutorul pentru a le repartiza copiii. Însă, pentru că acolo unde şi-au dorit să-i înscrie a fost plin. Se poate totuşi ca această aglomeraţie să fie datorită lucrărilor de reamenajare a mai multor grădiniţe din oraş“.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Adrian_Cotuna ⋅