Stire

Reabilitarea termică ?n discuţii - Zeci de cereri care aşteaptă aprobare

10.07.2008 ⋅ 0 comentarii

Zeci de administratori, consilieri locali, reprezentanţi ai MIRA, MDLPL, ai furnizorilor de utilităţi precum şi ai Primăriei Arad au participat ieri, timp de două ore, la seminarul privind „Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe”.  Organizatorii acestui eveniment au fost  Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad şi Liga   Asociaţiilor de Proprietari – Habitat  Bucureşti.

Prima concluzie a seminarului a fost mai mult decât edificatoare. Reprezentanţii primăriei şi ai asociaţiilor de proprietari prezenţi la discuţii au afirmat că Aradul are peste 60 de cereri ale asociaţiilor privind reabilitarea termică, participanţii din Bucureşti, reprezentanţi ai instituţiilor abilitate, au afirmat  că la ei nu a ajuns nici o cerere.

Discuţiile s-au axat pe importanţa reabilitării termice care se resimte cel mai bine acolo unde doare cel mai tare, respectiv la buzunarul arădeanului. Astfel, specialiştii au stabilit că reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe are ca obiectiv creşterea performanţei energetice a clădirilor, reducerea facturilor la energie termică şi, implicit, scăderea efortului valutar pentru importul de energie, îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru părţi importante din populaţie sau îmbunătăţirea aspectului estetic al clădirilor şi al localităţilor. Blocurile care pot beneficia de reabilitarea termică sunt cele construite între anii 1950-1990. Auditul energetic şi proiectarea lucrărilor de reabilitare sunt finanţate din alocaţii de la bugetul de stat. Fondurile necesare pentru finanţarea cheltuielilor privind executarea lucrărilor pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit nominalizate în programele anuale se consideră astfel: 34% alocaţii de la bugetul de stat, 33% alocaţii de la bugetele locale şi 33% din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari.

De exemplu, un bloc reabilitat  în anul 2007 în Moldova Nouă, cu 120 apartamente (1 şi 2 camere) la care s-au executat lucrări de termoizolare pereţi exteriori, termoizolare şi hidroizolare terasă, montare coşuri de fum inox, a avut urmă-toarele costuri: audit şi proiectare 85.000,00 lei, execuţie 751.920.00 din care MDLPL 250.640,00 lei, consiliul local 275.999,00 şi asociaţia de proprietari 225.281,00. 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Claudia_Untaru ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/