Discuţii ?ntre conducerea CJA şi parlamentarii arădeni
11.07.2008 ⋅ 0 comentarii
Bani prea puţini pentru infrastructura judeţului
Conducerea Consiliului Judeţean s-a întrunit ieri cu parlamentarii arădeni. Unul dintre subiectele discutate a fost accesarea de fonduri pentru infrastrcutura judeţului. CJA a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru acordarea sumei de 18.941 mii lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe 2008. Suma este necesară finanţării programului privind pietruirea, reabilitarea, modernizarea şi asfaltarea drumurilor de interes local. În cadrul acestuia sunt cuprinse un număr de 15 drumuri comunale din judeţul Arad, aflate în diferite stadii de execuţie.
Sume nesemnificative
Conducerea Consiliului Judeţean a punctat că în programul pe 2008 au fost aprobate sume derizorii, faţă de lucrările care urmează să se execute: 1.350.000 lei prin Legea 388/2007 a bugetului de stat, prin Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor; 1.000.000 din credit extern; 190.000 lei – TVA aferent creditului extern; 2.144.675 lei din alte surse proprii ale Consiliului Judeţean şi din ale consiliilor implicate în program.
„Sumele alocate prin programul aprobat pentru anul 2008 sunt nesemnificative faţă de valoarea lucrărilor contractate. Finanţarea insuficientă şi sporadică conduce la întreruperi repetate ale execuţiei lucrărilor, cu consecinţe negative asupra activităţii acestora şi derulării programului în bune condiţii”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA.
Primăriile – nemulţumite că sunt puse la plata restanţelor către profesori
Un alt subiect s-a referit la problemele existente în învăţământ la momentul actual. Şi anume că, după ce au câştigat procesul cu Ministerul Învăţământului în urma căruia trebuie să primească restanţe salariale, dascălii au fost direcţionaţi de către Ministerul Învăţământului către administraţiile publice locale. Primarul Gheorghe Falcă, singurul primar prezent la întrunire, s-a arătat extrem de nemulţumit de faptul că, după ce Ministerul Învăţământului a pierdut procesul, administraţiile locale sunt cele care trebuie să plătească banii către profesori. „Nu e de ajuns că prin mutarea taxei de timbru şi a taxei notariale la Bucureşti, Aradul a pierdut 150 de miliarde de lei vechi; 80 de miliarde din municipiu şi alte 70 de miliarde din restul judeţului?! Pe lângă asta, Ministerul a mai hotărât şi ca restanţele către profesori să fie plătite de administraţiile publice locale. În ultimii patru ani este prima dată când nu s-au făcut rectificări pentru primării, ci numai între ministere”, a spus Gheorghe Falcă.
Parlamentarii au promis că se vor implica mai mult şi vor încerca să rezolve problemele ridicate de administraţia judeţului şi municipiului.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Nadia Bodran ⋅