Stire

?n străinătate - Rom?nii beneficiază de ajutor social

15.07.2008 ⋅ 0 comentarii

Şomerii români sau străini îşi pot căuta un loc de muncă în România fără a-şi pierde ajutorul de şomaj din statele UE, aceasta nefiind  doar o soluţie salvatoare în lipsa unui loc de muncă, pentru că în unele state ajutorul ajunge la suma de 1.000  de euro.

În Spania, ajutoarele de şomaj acordate sunt cuprinse între 500 şi 600 de euro iar în Germania, acestea pot ajunge şi la suma de 1.200 de euro. Acestea au fost plătite în număr  de câteva zeci de către statul român de la integrarea României în Uniunea Europeană, în contul celor două ţări. Ajutoarele de şomaj au fost acordate şomerilor străini şi români, care au avut ultimul loc de muncă într-unul dintre cele două state. Ajutorul se referă  la persoanele care ocupă posturi de muncitori necalificaţi care se află în ţară timp de trei luni cu scopul de a se angaja. Conform modului de acordare a şomajului, şomerii îndemnizaţi în România care aleg să muncească într-un stat din UE vor beneficia de un prim ajutor de 100 de euro. Există români care au optat să muncească în străinătate şi şi-au deschis dreptul de şomaj acolo, dar s-au întors în România cu scopul de a găsi pe meleaguri autohtone un loc de muncă. În baza Regulamentului european nr. 1408, ajutorul de şomaj este decontat de statele UE. Acest Regulament european permite exportarea unor drepturi financiare pe teritoriul UE. Regulamentul mai include şi indemnizaţia de creştere a copilului, alocaţia pentru copii cu handicap sau alocaţia de stat pentru copii. Ministerul a avut deja cazuri de export de drepturi financiare. „Românii care sunt scoşi în şomaj de la o firmă din străinătate pot de asemenea să vină la noi pentru a-şi prelungi perioada de şomaj. Se face un dosar pentru persoane în căutare de loc de muncă, în funcţie de pregătire, acest lucru nefiind valabil numai pentru muncitorii necalificaţi. Şomajul acordat nu trebuie să depăşească 90 de zile iar acordarea sa se face după un cuantum stabilit în ţara în care beneficiarul a lucrat. Dacă persoana îşi găseşte loc de muncă la noi, automat trebuie să anunţe conform legii ţara care plăteşte şomajul“, afirmă  Rodica Enache de la compartimentul resurse umane al Agenţiei judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Arad.

Domeniul construcţiilor a întregistrat o perioadă de criză privind angajaţii, anul trecut fiind înregistrat un deficit de până la 100.000 de muncitori de pe întreg teritoriul ţării. În momentul de faţă, în Arad, cu contract de muncă lucrează şi cetăţeni din afara statelor de pe teritoriul UE. „În jude-ţul Arad, lucrează 47 de persoane din afara teritoriului UE, cu contract de muncă. Acestea sunt cetăţeni din Republica Moldova, cetăţeni turci şi japonezi“, decla- ră inspectorul şef al Institutului Teritorial de Muncă Arad, Marius Andrulescu.

Unii dintre cetăţenii străini care lucrează în România nu sunt mulţumiţi însă de condiţiile pe care le oferă angajatorii români, care nu sunt pe măsura aşteptărilor lor.

Exportul  de pensie, un drept tot mai fructificat

Cei care vor să beneficieze de aceste drepturi trebuie să meargă cu formulare la instituţiile abilitate din teritoriul UE. Pentru cei cu drept de pensie, de asemenea există posibilitatea exportării acesteia în alte ţări. În legătură cu sistemul de acordare de acordare de pensii internaţionale, directoarea Casei de Pensii Arad afirmă: „Avem cereri de confirmare pentru vechimea din România, pentru stabilirea unei pensii pentru persoane care au domiciliul stabil în străinătate, dar care au lucrat în România Acesta este cazul când ne este solicitată vechimea nouă, de către o altă ţară. Formularul 205 se referă la vechime. Având în vedere că puterea leului este scăzută, normal că pensiile exportate în străinătate pot fi mai mari. De asemenea fiecare ţară are propria legislaţie şi deci, are propriul sistem de acordare a pensiilor care depinde de mulţi factori stabiliţi în urma activităţii viitorului beneficiar. Există şi cazurile în care persoanele au lucrat în străinătate şi revin în România cu domiciliu stabil. Atunci noi vom solicita ţării, vechime. În acest caz, se face o comparaţie între pensiile din ambele ţări şi conform unui calcul specific se va acorda pensia cea mai avantajoasă beneficiarului. Până la acordarea unei pensii definitive prin calculare a anilor, omul va beneficia de pensie însă nu de aceeaşi valoare.“

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sandra Stoler ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/