Mansardările fără autorizaţii - Sancţiuni p?nă la un miliard de lei vechi
16.07.2008 ⋅ 0 comentarii
În ultima perioadă din ce în ce mai multe asociaţii de proprietari intenţionează să execute lucrări de mansardare a blocurilor de locuinţe. Nu toţi ştiu însă că, pentru a porni astfel de construcţii, au nevoie de mai multe aprobări, riscând altfel sancţiuni aspre.
Documentele necesare
Primul lucru pe care proprietarii interesaţi să îşi construiască mansarde trebuie să ştie că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, asociaţia de proprietari trebuie să solicite primăriei un certificat de urbanism. „În cadrul primei etape de proiectare structurală a mansardei este obligatoriu a se face o serie de investigaţii preliminare, care să confirme capacitatea clădirii existente de a accepta un nou nivel locuibil”, ne-a spus Leonid Gheorghiţă – inspectorul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Arad. Investigaţiile si analizele preliminare se referă la: rezistenţa antiseismică a clădirii existente, capacitatea terenului de fundare de a suporta o eventuală încărcare gravitaţională suplimentară, capacitatea elementelor de construcţie structurale verticale existente (pereţi şi stâlpi) de a primi eventuale solicitări suplimentare, atât din acţiunea încărcărilor gravitaţionale cât şi din acţiunea seismică, capacitatea de rezistenţă şi rigiditate a planşeului de peste ultimul nivel al clădirii existente, la acţiunea noilor solicitări. Investigaţiile se efectuează de către un expert tehnic atestat care va întocmi un raport de expertiză tehnică. „După efectuarea expertizei tehnice şi a studiului geotehnic proiectanţii de specialitate vor întocmi proiectul tehnic necesar obţinerii autorizaţiei de construire şi execuţiei lucrărilor, iar apoi, proiectul se supune verificării de către verificatori de proiecte atestaţi. Documentaţia tehnică trece apoi prin filiera obţinerii avizelor şi acordurilor specificate în certificatul de urbanism şi a autorizaţiei de construire”, a mai precizat inspectorul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.
După obţinerea autorizaţiei de construire investitorii sunt obligaţi să anunţe data începerii lucrărilor atât la emitentul autorizaţiei cât şi la Inspectoratul Judeţean în Construcţii.
Toţi locatarii trebuie să fie de acord cu construcţia
Pe lângă toate aceste aprobări care trebuie obţinute de la instituţiile abilitate şi vecinii propritarilor care doresc să îşi construiască mansarda trebuie să fie de acord cu acest lucru. Legislaţia în vigoare la această dată prevede că doar dacă toţi proprietarii de apartamente sunt de acord se poate realiza mansarda, deoarece terasa blocului reprezintă proprietate comună. Aşadar procentul trebuie să fie de sută la sută.
Proprietarii mai trebuie să ştie că lucrările de mansardare trebuie să fie executate de firme de construcţii care au asigurat nivelul de calitate corespunzător cerinţelor esenţiale printr-un sistem de calitate conceput şi realizat prin personal propriu, cu responsabili tehnici cu execuţia atestaţi.
Investitorii au, de asemenea, obligaţia de a asigura verificarea execuţiei corecte a lucrărilor de construcţii prin diriginţi de specialitate sau agenţi economici de consultanţă specializaţi, pe tot parcursul lucrărilor.
Inspectoratul de Stat în Construcţii aplică amenzi usturătoare
În mod concret Inspectoratul de Stat în Construcţii emite acordul de intervenţii la construcţiile existente, verifică legalitatea emiterii certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire. În etapa de construire, Inspectoratul verifică modul de respectare a prevederilor legale privind calitatea execuţiei. „Proprietarii care nu respectă legislaţia în vigoare în cazul în care încep construcţia unor mansarde riscă sancţiuni drastice. De exemplu, cei care încep lucrările fără autorizaţie de construcţie pot fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 1.000 de lei şi 100.000 de lei. Există sancţi- uni şi pe linia calităţii în cazul în care investitorul nu efectuează urmărirea calităţii prin diriginţi de şantier autorizaţi. Aici amenda începe de la 770 de lei şi ajunge până la 4.650 lei ”, ne-a mai informat Leonid Gheorghiţă.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Nadia Bodran ⋅