Stire

Ignoranţă - Moment istoric dat uitării

18.07.2008 ⋅ 0 comentarii

Aradul a fost primul oraş din Europa care a folosit un sistem de canalizare cu ajutorul aerului comprimat. Acest lucru s-a petrecut în anul 1896, pe vremea celui mai longeviv primar al Aradului, Gyula Salacz, care a condus oraşul vreme de 28 de ani. Urme ale acestui sistem care nu se mai foloseşte de mult, se găsesc încă în oraşul nostru. Atât bazinul de colectare cu pompele de aer comprimat, cât şi doi stâlpi de aerisire din acelaşi an, 1896, reprezintă istoria uneia dintre cele mai prospere perioade ale Aradului.

Chiar dacă bazinul de colectare se găseşte pe Bulevardul Revoluţiei împreună cu unul dintre stâlpii de aerisire, puţini realizează importanţa istorică a lor. Celălalt stâlp, mai precis horn de aerisire, se găseşte nu departe de Centru, pe str. Octavian Goga colţ cu str. Mărăşeşti. Interesat ca arădenii să nu uite de frumoasa sa istorie, inginerul Bujor Buda încearcă din răsputeri ca această mândrie a oraşului să fie expusă într-un muzeu. „Ar fi păcat ca Aradul să nu profite de pe urma acestei premieri europene. Dorim ca împreună cu directorul Companiei de Apă, Gheorghe Bănăţean să marcăm măcar, într-o primă fază, aceste locuri cu nişte plăcuţe care să ateste valoarea lor“, susţine preşedintele Pro Urbe.

Construite de o firmă engleză

 În acea perioadă, Aradul suferea de pe urma unei epidemii de dezinterie care lua amploare. Doctorii şi sanitarii au sărit la gâtul Primarului Salacz, obligândul să ia măsuri pentru îmbunătăţirea canalizării. „Astfel s-a organizat o licitaţie pentru efectuarea canalizării, pe care a câştigat-o grupul Lancaster din Anglia. Ei au folosit sistemul Schone în premieră europeană, aici la Arad. Pentru a nu se întâmpla ceea ce este astăzi în zona Parcului Tudor Arghezi, unde mirosurile pestilenţiale atentează la simţurile oamenilor, proiectul prevedea un horn de aerisire care se ridica deasupra nasurilor oamenilor. Două din aceste hornuri se mai găsesc încă în Arad“, ne spune Preşedintele Pro Urbe, ing. Bujor Buda. Sistemul Schone, care a folosit pentru prima dată în Europa transportul apelor menajere cu ajutorul aerului comprimat, a început să aibă sincope în funcţionare în jurul anilor 1960-1970. Acest lucru s-a datorat corodării reţelei de aer comprimat.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian_Cotuna ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro