Stire

După ce au t?lhărit o femeie, Doi tineri ? cercetaţi ?n libertate

23.07.2008 ⋅ 0 comentarii

Incredibil, dar adevărat!... Doi tineri din Gurba, care au tâlhărit o femeie din Ineu în plină stradă, au fost eliberaţi de procuratură după numai cinci ore în care au fost reţinuţi la sediul Poliţiei Ineu. Femeia tâlhărită este indignată, în timp ce prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ineu spune că tâlharii sunt cercetaţi în stare de libertate deoarece din probele primite până acum, nu reiese că aceştia ar reprezenta un pericol public.

Reconstituire

Joi, 17 iulie 2008, oraşul Ineu. Terezia Valea, în vârstă de 47 de ani, a plecat de acasă dis-de- dimineaţă cu treburi prin oraş. S-a oprit la un bancomat pentru a retrage 17 milioane de lei de pe card. Apoi s-a îndreptat către o bancă din localitate având de achitat o rată în valoare de nouă milioane de lei vechi. Şi-a plătit datoria, după care a mai intrat într-un magazin pentru a mai cumpăra câte ceva pentru casă. După câteva minute, a ieşit din magazin, îndreptându-se spre locuinţa de domiciliu. Se afla în apropierea Liceului „Mihai Viteazul”, când a simţit că cineva îi acoperă ochii. În primă fază a crezut că e o glumă, însă, după câteva secunde, s-a văzut îmbrâncită şi trântită la pământ. A văzut doi tineri care încercau să îi smulgă poşeta de pe umăr. Nu s-a lăsat, încercând să îşi salveze bunurile, însă infractorii au lovit-o de mai multe ori cu capul de asfalt pentru a o ameţi, iar apoi au prins-o de mâini, strângând-o puternic, i-au furat poşeta şi s-au făcut nevăzuţi.

Ameţită în urma loviturilor primite şi disperată, văzând că a rămas fără poşeta în care avea toate actele de identitate, cardurile, telefoanele mobile şi suma de aproximativ cinci milioane de lei, femeia s-a prezentat imediat la sediul Poliţiei din Ineu.

 

Lucrătorii poliţiei i-au prins în numai două ore pe infractori, după o urmărire ca în filme. Pentru a scăpa, cei doi s-au aruncat în Crişului, încercând să înoate până pe celălalt mal. Nu au reuşit însă să fugă prea departe, fiind repede reţinuţi. După reconstituire, cei doi au fost prezentaţi, împreună cu probele, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ineu. Nu înainte de a i se înmâna femeii o parte din bunurile de care a fost deposedată.

După audieri însă... surpriză! Prim-procurorul Silviu Rusu a dispus ca aceştia să fie cercetaţi în stare de libertate.

„Se creează un precedent...”

După dispoziţia dată de prim- procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, victima se simte neîndreptăţită şi nu înţelege cum cei doi infractori au putut să fie lăsaţi în libertate după fapta comisă. „M-au dat cu capul de pământ de nu ştiu câte ori şi m-au strâns de mâini. De atunci tot timpul mă doare capul, am ameţeli şi greţuri. Astăzi (ieri n.n.) mă voi duce la tomograf. Am şi certificat medico-legal. Am acte prin care se dovedeşte că am fost agresată şi de aceea nu mi se pare normal ceea ce se întâmplă. Prin faptul că aceştia au fost eliberaţi se crează un precedent. Adică oricine poate să comită astfel de fapte şi nu păţeşte nimic. Poliţiştii şi-au făcut foarte bine treaba şi le mulţumesc pentru asta, însă prim-procurorul i-a lăsat să fie cercetaţi în libertate, spunând, din câte am înţeles eu, că nu sunt un pericol pentru societate. Nu vreau să se înţeleagă că i-aş reproşa ceva prim procurorului, însă vreau şi eu să înţeleg ce ar trebui să facă mai mult decât au făcut, ca să fie consideraţi un pericol pentru societate, să mă omoare?!... Aş fi vrut să văd ce făcea domnul prim-procuror dacă în situaţia în care am fost eu era soţia lui. Atunci i-ar mai fi lăsat liberi?...”, spune indignată peste măsură femeia.

Terezia Valea lucrează ca asistent social în cadrul Primăriei Ineu. Femeia spune că după cele întâmplate este traumatizată, nu mai poate nici măcar să lucreze, având în vedere că, în munca de zi cu zi, se ocupă tocmai de întocmirea de dosare pentru persoane defavorizate. „Înainte de asta mergeam în mijlocul romilor şi nu aveam nici o problemă, nu imi era frică de ei. Acum însă mă tot gândesc cum o să fac faţă la muncă. Nu ştiu dacă o să pot...”, ne-a mai spus victima.

Reţinuţi pentru cinci ore

Poliţia Ineu şi-a făcut datoria până acum. I-a prins pe cei doi infractori – Flavius Florin Filimon (18 ani) şi Sergiu Tolomeiu (24 ani), ambii din localitatea Gurba, aflată la şase kilometri de Ineu – a efectuat reconstituirea şi i-a predat Parchetului. „Cel mai mult ce puteam să facem noi prin lege, era reţinerea făptaşilor pentru 24 de ore, dar i-am reţinut doar cinci ore, deoarece apoi au fost audiaţi. După audieri au fost eliberaţi, fiind dispusă măsura de cercetare în stare de libertate cu obligaţia de a nu părăsi localitatea Gurba timp de 30 de zile. Dosarul este încă la noi. Îl vom finaliza cel târziu săptămâna viitoare şi îl vom trimite la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ineu”, ne-a declarat un reprezentant al poliţiei.

Tâlharii... nu reprezintă un pericol social?!

L-am contactat şi pe prim- procurorul Silviu Rusu pentru a ne oferi informaţii vizavi de acest caz: „Cei doi tineri sunt cercetaţi în stare de libertate, deoarece nu au fost îndeplinite condiţiile referitoare la arestul preventiv. Nu au existat probe la dosar prin care să se dovedească că tinerii reprezintă un pericol public. Arestul preventiv este o măsură de excepţie. Dar, oricum, având în vedere fapta gravă comisă, o tâlhărie, dacă probele vor fi concrete, părerea mea este că instanţa se va pronunţa foarte repede. Şi atunci oricum vor fi închişi. Pedeapsa pentru astfel de fapte este cu închisoarea între 7 şi 20 de ani.”

Procurorul Silviu Rusu a dat vina pe poliţişti, pentru faptul că infractorii sunt încă în libertate, spunând că aceştia nu i-ar fi prezentat nici un fel de probe la dosar care să dovedească faptul că femeia ar fi fost agresată.

„Dacă doamna va veni cu actul de la medicul legist şi cu cel de la tomograf, atunci datele problemei s-ar putea schimba. Dar, oricum, v-am mai spus, dosarul va fi întocmit foarte repede având în vedere gravitatea faptei. Şi atunci, şi cei din Instanţă vor grăbi verdictul. Oricum, vreau să vă spun că doamna nici măcar nu a venit la noi. Poliţiştii au venit doar cu făptaşii”, a încheiat Silviu Rusu.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro