Stire

La Universitatea de Vest ?Vasile Goldiş? - Manifestări dedicate anului 2008

23.07.2008 ⋅ 0 comentarii

· Anului european al dialogului intercultural · 90 de ani de la Marea Unire

Şcoala de Vară Internaţională „Câmpia de Vest, Spaţiu Cultural European”, este o premieră în calendarul academic al Universităţii. Patronată de Comisia de Istorie a Academiei Române şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, Şcoala de Vară s-a născut la iniţiativa Academicianului Răzvan Theodorescu care va onora şcoala pe întreaga perioadă de desfăşurare 23-27  iulie 2008.

Şcoala de Vară va fi găzduită de Castelul Macea, proprietate a Universităţii, şi va fi deschisă astăzi la orele 20,00. Organizată în patru secţiuni, Şcoala de Vară include şi vizite şi excursii aplicate. „Excursia practică care se va organiza va da posibilitatea studenţilor şi participanţilor să aibă un contact nemijlocit cu aspectele etnoculturii specifice anumitor zone din Câmpia de Vest, să cunoască realităţi ale acestei zone, să audieze conferinţe privind rolul pe care l-a avut Eminescu în cadrul culturii noastre naţionale. Acestă nouă iniţiativă a Senatului Universităţii pentru realizarea şcolii de vară de la Castelul Macea va putea fi perpetuată de-a lungul timpului şi cu alte aspecte legate de valorificarea potenţialului resurselor naturale cum este apa biotermală sau aspectele geobotanice pe care le implică pădurile din vestul României”, a declarat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”. Într-o Românie membră a Uniunii Europeane, Şcoala de Vară argumentează că, într-o Europă unită, multiculturalitatea este necesară coabitării mai multor etnii într-o lume deschisă, conceptul fiind fundamentat de Vasile Goldiş încă din anul 1918 în „Manifestul către popoarele lumii” . Directorul Şcolii de vară este conf. univ. dr. Marius Grec care va fi şi coordonatorul participanţilor în excursia organizată  în care le va vorbi celor prezenţi despre obiectivele istorice şi nu numai de pe traseul Macea-Arad –Sânicolaul Mare – Cenad-Sânicolaul Mare – Timişoara – Arad.

Parteneriat cu mediul academic din Madeira-Portugalia

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” a prezentat în cadrul conferinţei de presă de ieri vizita delegaţiei academice din Madeira (Portugalia) condusă de prof. univ. dr. Antonio Belo, rector al Universităţii din Madeira.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a precizat: „Vizita delegaţiei Universităţii din Madeira-Portugalia o vom finaliza printr-un proiect pe care îl vom depune în două săptămâni legat de învăţământul universitar la distanţă prin e-learning scopul principal fiind dezvoltarea resurselor web  (e-learning, web-learning, web-tv) şi a tehnologiei informaţiei, ca alternativă a sistemului de predare tradiţional”.

Cel de-al doilea proiect vizează dezvoltarea turismului în judeţul Arad, derulat împreună cu Consiliul Judeţean Arad. Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a  mai precizat că proiectul urmăreşte valorificarea resurselor şi obiectivelor turistice ale judeţului nostru precum şi a turismului rural. „Colegii noştri au o deosebită experienţă în domeniul învăţământului la distanţă, dar şi în domeniul proiectelor turistice, insula Madeira din Portugalia fiind cunoscută, prin valenţele turistice pe care le oferă, iar prestigiul universităţii din Madeira şi prin cursurile post universitare pe care le oferă poate să ne sprijine direct pentru găsirea unor soluţii de îmbunătăţire a activităţii turistice din judeţul Arad”, mai afirmă rectorul Univeristăţii.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Claudia_Untaru ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/