?n şcoli - Dulciurile şi sucurile, pe cale de dispariţie
23.07.2008 ⋅ 0 comentarii
Din această toamnă ar putea fi interzisă şi în şcolile arădene vânzarea mai multor produse care se pare că dăunează sănătăţii copilului. Biscuiţii dulci, napolitanele, croasantele, iaurturile, sucurile cu coloranţi sunt doar câteva dintre alimentele care prezintă pericol.
Ministerul Sănătăţii a transmis specialiştilor spre avizare o listă cu alimente care n-ar trebui consumate în grădiniţe şi şcoli sau în apropierea acestora.
Parlamentarii au adoptat o lege care interzice vânzarea alimentelor care pot afecta sănătatea copiilor, însă aceasta va intra în vigoare doar după ce va fi promulgată de Traian Băsescu. Lista cu alimentele care ar putea fi interzise în şcoli nu e definitivă. Specialiştii din industria alimentară şi cei ai Ministerului Sănătăţii încă studiază oportunitatea introducerii sau excluderii vânzării anumitor produse în unităţile şcolare. Deocamdată, specialiştii spun că alimentele vândute în şcoli ar trebui să aibă sub 15 la sută zahăr, sub 20 la sută grăsimi şi 1,5 la sută sare, iar valoarea nutritivă pe porţie să fie mai mică de 250 de calorii. De exemplu, o felie de pizza are 250 de calorii, patru minipateuri au în total 260 de calorii, iar un hamburger are aproape 400.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Judeţului Arad afirmă că dacă va fi dat un act normativ se va pune în aplicare şi la Arad. „Orice lege sau orice hotărâre care este dată cu privire la învăţământ se pune în aplicare şi la noi. În momentul când va veni lista cu alimentele care nu trebuie consumate în şcoli vom lua măsuri pe întreg judeţul şi municipiul Arad”, declară Inspector şcolar general, Marius Göndör. Decizia de interzicere a anumitor alimente în şcoli, este salutată şi de o parte dintre părinţii arădeni. „Mă bucur foarte mult că Ministerul Sănătăţii se gândeşte la copiii noştri. Este bine că vor fi interzise în şcoli, deoarece fetiţa mea de doar 11 ani nu va mai fi tentată să cheltuie banii pe produse nesănătoase”, Raveca Berinţan. Există însă şi părinţi care consideră că adevărata educaţie alimentară se dă acasă. „Încă o lege dată degeaba. Sunt de părere că adevărata educaţie alimentară şi de orice fel se primeşte acasă. Nu sunt adepta restricţiilor. Ar fi bine ca această lege să descurajeze consumul de alimente nesănătoase. Personal, nu cred”, declară Andreea Marinescu, mamă a doi copii.
Pediatrii arădeni sunt de acord cu decizia Ministerului Sănătăţii afirmând că o alimentaţie neadecvată duce la boli grave asupra copiilor. „Sunt de acord cu această decizie. Elevii ar trebui să vină la şcolă cu sandwici pregătit de acasă. Untul este foarte bun şi conţine vitamina A şi D. Este de o mie de ori mai recomandată o felie de unt cu şuncă, brânză, roşii sau ou decât biscuiţii dulci sau napolitanele. Sunt şi şcoli care au cantină, iar cu cinci lei, elevii pot mânca o masă caldă şi sănătoasă. Oricum, marea majoritate cheltuieşte această sumă pe sucuri şi biscuiţi. Copiii trebuie să evite alimentele cu indice glicemic ridicat” declară Mariana Geantă, medic pediatru şi în acelaşi timp medic şcolar.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Claudia_Untaru ⋅