Stire

Copiii nădlăcani, ?n Tabăra de vară de la Căsoaia

24.07.2008 ⋅ 0 comentarii

O tabără cu totul deosebită, s-a derulat în perioada 29 iunie şi 13 iulie anul acesta la Căsoaia, sprijinită de Consiliului Local Nădlac. La ea au participat 20 de copii cu vârste cuprinse între patru şi 18 ani, beneficiari ai serviciului precum şi personalul Serviciului Centrul de Zi Nădlac şi din Centrul de Consiliere Nădlac. Alături de aceşti copii au mai fost cooptaţi şi patru copii de la şcoala din localitate, copii din familii aflate în dificultăţi de ordin financiar dar cu rezultate excelente la învăţătură.

De unde a venit ajutorul...

După cum ne relata asistenta socială Ştefania Jucan, din cadrul Serviciului Centrul de Zi Nădlac,  „participarea la Tabăra de vară din localitatea Căsoaia, judeţul Arad a putut fi posibilă cu sprijinul unor de suflet, unul dintre ei fiind  Fundaţiei Debora Arad, director Marius Mihuţa, cu sediul pe str. Căpitan Ignat, din Arad,  iar cel de-al doilea a fost de pe plan local, astfel cheltuielile de cazare, masă, transport au fost suportate de Centrul de Zi Nădlac, adică de Consiliul Local Nădlac şi trebuie să vă spun că deşi mai sunt în judeţ astfel de Centre, nici unul nu a primit un sprijin atât de substanţial de la factorii locali ca al nostru“. 

Organizarea „internă“

În cadrul taberei de la Căsoaia cazarea s-a realizat în patru camere, a câte zece paturi supraetajate. Astfel, copiii au fost împărţiţi şi au fost cazaţi câte nouă într-o cameră, însoţiţi de un supraveghetor.

După cum a subliniat Ştefania Jucan – asistenta care i-a şi însoţit pe copii la Căsoaia, programul taberei a fost făcut în aşa fel încât copiii să înveţe într-un mod plăcut deprinderi şi obiceiuri care îi vor ajuta să se descurce mai târziu sau chiar în viaţa de adult.

Astfel  acest program a constat în:

- Înviorarea de dimineaţă;

- Excursii zilnice în aer liber, plimbări în natură, recunoaşterea peisajelor, a plantelor şi vieţuitoarelor din pădure;

- Activităţi  de pictură, desen, colorat,  muzică, teatru, puzzle;

- Socializare, recreare, jocuri de masă, jocuri în natură;

- Vizionarea de filme artistice şi de desene animate.

 

Educaţie prin joacă

Copiilor li s-a asigurat cinci mese pe zi şi un program în care să fie inclusă şi ore odihnă în fiecare după amiază. De asemenea, pentru că provin din familii cu probleme s-a insistat ca în programul taberei să se pună accent pe lecţii de educaţie comportamentală, de mediere a conflictelor precum şi de rececuperare a carenţelor, fie cele de ordin educaţional fie cele de ordin şcolar precum şi dezvoltarea deprinderilor de igienă personală, prin igiena orală, igiena corpului, igiena vestimentaţiei.

Şi pentru că totul se face mai uşor dacă se imprimă un uşor accent de joacă oricărei acţiuni, s-a sperat că şi aceşti copii vor învăţa tot ce le este necesar mult mai uşor dacă se face totul aparent în joacă.

Pentru că Centrul a beneficiat  de un bazin gonflabil, copiii au putut face şi baie, dogoarea zilelor „lunii lui cuptor“ făcându-şi aici simţită prezenţa.

Pentru că nu este tabără fără un carnaval ori un foc de tabără, nici Tabăra de la Căsoaia n-a făcut excepţie, copiii bucurându-se, împreună cu însoţitorii lor de aceste manifestări atât de cunoscute pentru toate generaţiile de copii plecaţi în tabere.

Bucurii unice

Trebuie precizat că aceşti copii provin din familii cu mai mulţi copii aflate în dificultate, ori din familii cu un singur părinte, a căror posibilităţi materiale nu le-a permis o supraveghere susţinută a copiilor. Sunt şi două familii în care părinţii au luat drumul străinătăţii pentru a câştiga un ban, dar care se pare că nu au avut succesul scontat. În consecinţă, dacă n-ar fi beneficiat de această tabără, este puţin probabil că ar mai fi avut ocazia să meargă în una mai târziu. După cum ne preciza  Ştefania Jucan „aceste bucurii vor rămâne unice pentru marea majoritate a acestor 24 de copii, dacă nu chiar pentru toţi“.

Amintire pentru o viaţă

După cum am fost asiguraţi „pe toată perioada taberei nu s-a înregistrat nici o problemă de sănătate gravă la nici unul dintre copii, apoi s-au observat schimbări comportamentale pozitive la copiii cu probleme de comportament, s-a întărit legătura de prietenie şi încredere între copii, şi-au însuşit foarte bine deprinderile de igienă personală“.

Fireşte aceste spuse nu pot decât să ne bucure, dar tristeţea constă în faptul că dacă în această tabără aceşti copii deosebiţi nu s-ar fi împrietenit, n-ar fi avut nimic în comun. Poate va fi singura amintire benefică din viaţa lor, având în vedere că se ştiu multe cazuri în care şi numai o vorbă bună spusă la vreme ar fi putut schimba multe lucruri neplăcute. Oricum, cele 13 fete şi cei şapte băieţi precum şi cei patru premianţi alăturaţi lor vor avea un lucru în comun pentru toată viaţa: două săptămâni de vis petrecute la Căsoaia.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Florica_Bunaciu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro