Stire

Controlul pe tramvai, Prilej de dispută şi exprimare a cetăţeanului

24.07.2008 ⋅ 0 comentarii

Nervi întinşi la maxim, justificări, sfidare şi obrăznicie, acestea sunt aspectele unui control efectuat pe tramvaie şi autobuze, în contextul în care starea de disconfort a tuturor este amplificată de aglomeraţia zilnică şi de situaţia provizorie în care se află infrastructura rutieră în procesul de reabilitare. Pentru a vedea cum se desfăşoară un control   în mijloacele de transport în comun dar şi pentru a afla nemulţumirile oamenilor în legătură cu transportul în comun,  am însoţit inspectorii de control trafic ai Companiei de Transport Public Arad, în control. În urma controalelor efectuate am descoperit că o dată cu călătorii grăbiţi îşi face loc impertinenţa şi mitocănia.

Pentru unii, atacul este cea mai bună apărare

Refacerea infrastructurii rutiere din municipiul Arad este în plină desfăşurare. Chiar dacă pe distanţa Podgoria-Făt-Frumos cir-culaţia tramvaielor a intrat în normalitate, călătorii par să sfideze nevoia biletului considerându-se îndreptăţiţi să circule gratuit. Inspectorii Pavel Moţ şi Gheorghe Dudaş fac un control al biletelor pe această rută, descoperind nenumăraţi tineri care îşi compostează biletul doar atunci când observă prezenţa organelor de control. C.I, un tânăr căruia i se solicită biletul, le spune celor doi controlori că nu are bi-let pentru că nu a avut timp să îşi cumpere, motivând că merge în vizită la nişte prieteni şi că se grăbeşte. Coborât din tramvai pentru stabilirea consecinţelor, acesta uimeşte organele de control cu afirmaţia: „Nu îmi daţi voi nici o amendă că oricum sunt rudă apropiată cu cineva de la Forţele Aeriene“. Văzând că nu poate impresiona cu nimic, tânărul se resemnează cu un proces verbal de contravenţie, fiind pus în situaţia să plătească o amendă de 55 lei în 48 de ore în schimbul unui bilet.

Pentru alţii, ultima oară cu tramvaiul

Un alt cetăţean, prins fără bilet nu vrea să coboare împreună cu controlorii. În cele din urmă, acesta ameninţă că va face o contestaţie la Compania de Transport Public, în care va reclama şi solicita nevoia caselor de bilete în fiecare staţie de tramvai, motivând că lipsa caselor de tramvai în fiecare staţie   l-a determinat să nu îşi mai cumpere bilet. Alte două domnişoare, surprinse fără bilet, sunt indignate de solicitarea controlorilor de a se da jos din tramvai. M.R şi A.M adresează cuvinte jignitoare la adresa controlorilor, care le-ar putea fi părinţi, făcându-i „nesimţiţi“ şi spunând că nu vor mai circula cu tramvaiul niciodată. Acestora li se face un proces verbal de contravenţie în baza căruia vor fi nevoite să plătească amenda, care în caz de neplată se majorează. „Crezi că nu ştiu că dacă nu plătesc amenda asta amărâtă până la urmă nu pot scoate nici o adeverinţă. O să o plătesc, doar am bani, dar şi asta e ultima dată când mai circul cu tramvaiul“ spune una dintre cele două tinere atunci când i se explică condiţiile de plată ale amenzii. Controalele s-au desfăşurat în aceeaşi atmosferă, majoritatea celor prinşi fără bilet fiind impertinenţi şi indignaţi de controalele inspectorilor CTP.

Păreri ale arădenilor

Circulaţia aglomerată îi determină pe şoferi şi vatmani să facă manevre silite de situaţie, însă oamenii îşi pierd echilibrul. Acestea ar trebui evitate pe cât posibil chiar dacă situaţia reabilitări drumurilor îngreunează vădit circulaţia. Oamenii sunt nemulţumiţi de întârzierea tramvaielor iar cei care circulă cu autobuzul pe Bulevardul Revoluţiei sunt mulţumiţi dorind ca autobuzele să rămână în locul tramvaielor şi după terminarea lucrărilor. Unele tramvaie nu au geamuri sau  nu pot fi deschise pentru aerisire fapt care de asemenea nemulţumeşte călătorii şi aşa bulversaţi de căldură şi aglomeraţie. Speranţele oamenilor se referă la terminarea lucrărilor, moment în care situaţia va intra în normal.

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sandra Stoler ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro