Stire

Formularul secret pentru alocaţii europene - Peste 100 de euro pentru copiii cu părinţi plecaţi

24.07.2008 ⋅ 0 comentarii

Din anul 2007 şi până în prezent doar 97 de copii din judeţul Arad beneficiază de alocaţii la nivelul celor din ţările Uniunii Europene unde părinţii lor lucrează. Deşi există încă din 2007 un regulament european potrivit căruia copiii români care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate pot beneficia de alocaţie de stat mai mare decât cea oferită în România, cu condiţia ca cetăţenii români să lucreze legal în ţara respectivă, mulţi arădeni sunt în necunoştinţă de cauză de acest drept.

Din momentul integrării, românii au aceleaşi drepturi cu cetăţenii oricărui alt stat comunitar. Astfel că românii care muncesc în străinătate, precum şi copiii lor, beneficiază de aceleaşi prestaţii familiale, ca şi ceilalţi cetăţeni.

Copiii ai căror părinţi lucrează în ţăriile Uniunii Europeane pot primi cuantumul alocaţiei de stat care se acordă în ţara unde lucrează părinţii, a declarat marţi într-un comunicat de presă, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de şanse, Teodora Bertzi. Deşi de acest drept se putea beneficia încă de la 1 ianuarie 2007, odată cu aderarea României la Comunitatea Europeană, din lipsă de interes sau de informare, mulţi dintre arădeni care lucrează legal în ţările Uniunii Europene nu erau conştienţi de acest lucru. În România, alocaţia este de 40 de lei, aproximativ 11 euro, în timp ce în restul statelor europene valoarea acesteia poate fi şi de 15 ori mai mare. „Dacă părintele lucrează legal în ţara respectivă, poate să ceară drepturi băneşti şi la cuantumul ţării respective. Există formularele E 411,  care sunt trimise de către ţările europene Direcţiei Muncii şi Protecţiei Sociale din oraşul de reşedinţă al tutorelui. În judeţul Arad, de la începutul anului, până în prezent, au fost depuse 97 de formulare de către arădenii care lucrează în străinătate, formulare care trebuie solicitate oficial”, ne-a spus Diana Spiridon, director executiv adjunct Asistenţă Socială Arad.

În cazul în care alocaţia în ţara respectivă este mai mare decât în România, autoritaţile de acolo vor plăti diferenţa. „Trebuie să primim precizări exacte pe această temă, în ceea ce privesc compensaţiile între ţări, pentru că mulţi sunt dezinformaţi. Am avut un caz în care tutorele a depus acest formular, ca mai târziu să solicite şi alocaţia de stat din România, lucru de altfel imposibil, deoarece pentru a beneficia de  cuantumul alocaţiei de stat care se acordă în ţara unde lucrează părinţii, noi trebuie să confirmăm că acele persoane nu beneficiază de alocaţie în România”, a mai adăugat Diana Spiridon.

Mai trebuie precizat faptul că şi rezidenţii din România, care lucrează legal în ţara noastră, pot solicita alocaţia oferită de statul român, acesta din urmă fiind nevoit să trimită for-mularele, ţărilor din care fac parte rezidenţii.

Dacă în România alocaţia nu depăşeşte 11 euro, în ţările Uniunii Europene cel mai mare cuantum al alocaţiilor este oferit de Irlanda, unde o alocaţie de copil ajunge la 160 euro, apoi Germania cu 154 euro, Belgia - 150 euro, Marea Britanie - 72 lire şi Italia - 130 euro. Belgia este singura ţară care oferă alocaţiile retroactiv, ceea ce înseamnă că părinţii care au lucrat cu contract într-o ţară europeană înainte ca România să fie membră UE, primesc banii din urmă.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian Todor ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro