Stire

Tot mai mulţi turişti ? interesaţi de Castelul de la Macea

24.07.2008 ⋅ 0 comentarii

După ce a fost retrocedat şi apoi vândut, Castelul de la Macea are mai mult „succes” în ceea ce priveşte atragerea turiştilor. Viceprimarul localităţii, Ioan Chişeoan, ne-a declarat că ieri, o delegaţie din Ungaria, formată din 70 de elevi şi pensionari au venit în localitate pentru a vizita Castelul dar şi Parcul Dendrologic aparţinător acestuia.

„Castelul a fost vândut Universităţii de Vest «Vasile Goldiş» şi a fost renovat de Universitate. Acum, arată mult mai bine. Parcul Dendrologic ce se întinde pe o suprafaţă de 20 de hectare a rămas la în administraţia Primăriei şi a fost doar închiriat Universităţii. Tot în parc mai avem în lucru şi un muzeu al localităţii. Deja am adunat câteva obiecte folclorice pentru acesta, din donaţii. E foarte bine că universitatea are 15 angajaţi, care se ocupă de oamenii care vin în vizită”, ne-a declarat viceprimarul.

Castelul Macea a fost construit prin anii 1800 în două etape principale. Prima parte, până la turnul cel mare, provine dinainte de 1862 şi este decorată pe frontispiciu cu stema familiei Cernovici, sculptată în piatră. Aripa dreaptă a clădirii (dincolo de turn), a fost ridicată între anii 1862 şi 1886. Tot atunci i   s-au adăugat şi clădirile anexe, ocazie cu care complexul a primit şi amprenta secessionului. Începând cu 1956-1957, castelul, de proportii impunătoare, a fost restaurat, acum având, în întregime, forma literei „L”.

Parcul Dendrologic ce înconjoară castelul are o suprafaţă de aproximativ 20 de hectare şi a fost creat în urmă cu aproximativ 100 de ani. A fost numit parc dendrologic pentru că în incinta acestuia există specii foarte rare de arbori şi arbuşti.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro