Stire

La Castelul Macea din cadrul UVVG - Şcoala de vară internaţională şi-a ?nceput lucrările

25.07.2008 ⋅ 0 comentarii

Prima zi a Şcolii de vară internaţională „Câmpia de Vest, Spaţiu Cultural European”, care se desfăşoară la Castelul Macea, organizată de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, sub patronajul Academiei Române, s-a bucurat de prezenţa mai multor personalităţi universitare, printre care îi amintim pe academicianul Răzvan Theodorescu, iniţiatorul Şcolii de Vară, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, delegaţii universitare din Bekecsaba, Timişoara şi Oradea, dar şi mulţi cercetători din Constanţa, Iaşi şi alte centre universitare. 

Lucrările au fost deschise de conf. univ. dr. Marius Grec care a declarat că Şcoala de vară internaţională îşi propune să analizeze diferite puncte de vedere privind Câmpia de Vest a României în contextul actual al ţării noastre în Uniunea Europeană.  De asemenea, prof. univ. dr. Aurel Ardelean a subliniat: „Şcoala de vară internaţională „Câmpia de Vest, Spaţiu Cultural European” este o premieră în calendarul academic al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”. Senatul Universităţii şi Consiliul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative au răspuns cu entuziasm generoasei propuneri a academicianului Răzvan Theodorescu de a organiza o şcoală de vară cu această temă la Castelul Macea. Şcoala de vară se înscrie, în celebrarea, în acest an, anul european al dialogului intercultural, în manifestările ştiinţifice dedicate de comunitatea arădeană a împlinirii a 90 de ani de la formarea Statului Naţional Unitar Român a cărui ideolog a fost Vasile Goldiş, patronul spiritual al Universităţii noastre”.

Academicianul Răzvan Theodorescu a precizat  faptul că: „Este o mai veche pasiune a mea legată de Câmpia de Vest a României de relaţiile zonelor bihorene,  timişane şi arădene cu sudul Dunării. O legătură care merge pînă în epoca bizanţului, a imperiului otoman şi austriac. Câmpia de Vest este o zonă care a fost întotdeauna în istorie cu un pas înainte, aşa cum astăzi este economicul cu un pas înainte. Vor fi discutate teme istorice, etnografice, confesionale, probleme ale vieţii economice şi ale ştiinţelor naturii. Practic, în patru zile vor fi discutate toate temele principale care ţin de specificitatea Câmpiei de Vest”.        

Şcoala de vară  este organizată în patru secţiuni şi include vizite şi excursii aplicate, care vor da posibilitatea participanţilor să aibă un contact nemijlocit cu aspectele etnoculturii specifice anumitor zone din Câmpia de Vest. 

Cursanţii Şcolii de Vară au participat ieri la lucrări pe  atieliere, iar astăzi începând cu ora nouă se vor deplasa la Arad pentru a vizita mai multe obiective din cadrul UVVG Arad (Casa Universitarilor, Colecţia de artă Baruţiu Arghezi, Complexul Zărandul şi Biblioteca Universitară, Muzeul Memorial Vasile Goldiş …), iar după masă vor avea din nou în program lucrări pe ateliere. Cel mai aşteptat moment al acestei şcoli este vizitarea unor obiective istorice şi culturale de pe ruta Macea – Arad – Sânicolaul Mare – Cenad – Sânicolaul Mare – Timişoara – Arad. Toate activităţiile şcolii de vară vor fi postate pe site-ul primei televiziuni Universitare din România (). „Atât lucrările cât şi intervenţile din cadrul  şcolii de vară vor fi filmate  şi postate pe site-ul TV. Se va realiza şi un film documentar despre această şcoală de vară”, afirmă lect. univ. drd. Virgil Jireghie.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Claudia_Untaru ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro