Stire

Consiliile Comunitare, de partea celor nenorociţi

01.08.2008 ⋅ 0 comentarii

În sprijinul dezvoltării unor activităţi de asistenţă socială şi protecţia copilului în mediul rural, pentru că multe dintre problemele cu care se confruntă aceste colectivităţi nu se fac auzite tocmai din lipsa unor structuri abilitate, au fost legiferate Consiliile Comunitare Consultative. Menirea acestora este nu doar de identificare ci şi de rezolvare a unor probleme sociale.

Consiliile Comunitare, vin ca soluţii la deznădejdea colectivităţilor rurale.

În baza legii referitoare la protecţia şi promovarea legii drepturilor copiilor, este menţionat că autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să implice comunitatea locală în acţiunile de identificare şi soluţionare a nevoilor comunităţii. Consiliile create în comune trebuie să aibă în componenţa lor persoane reprezentative din diferite domenii, fiind cuprinse astfel, cât mai multe păreri. În acest sens, din consilii pot face parte: cadre didactice, preoţi, medici, consilieri locali, poliţişti şi  oameni de afaceri. Membrii nu vor fi retribuiţi pentru activitatea depusă, fiind vorba de o activitate de solidaritate şi sprijin. Ei vor fi selectaţi de către primari şi referenţi sociali.

Prin instituirea acestor consilii nu se vrea înlocuirea serviciilor sociale, deşi, în multe dintre localităţi nici nu există, ci se doreşte ajutarea la nivel local a unor persoane dezevantajate. În legătură cu aceste structuri atât de necesare, directoarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială ŞI Protecţia Copilului, Editha Juhaz afirmă: „Legea obligă dezvoltarea unor servicii sociale primare în rural, ce să se desfăşoare în consilii comunitare consultative. Nevoia acestora este de necontestat având în vedere problemele cu care se confruntă unele persoane din mediul rural. Până acum, doar primăriile din Semlac şi Sântana s-au conformat proiectului conştientizându-i necesitatea“.

Prin activitatea acestor structuri se urmăreşte promovarea valorilor familiale, informarea, grija faţă de copii, prevenirea separării acestora de părinţi, sprijinirea familiei, medierea conflictelor din familie, colaborarea cu serviciile publice şi cu consiliul de familie, realizarea unor activităţi de binefacere şi alte servicii.

Lipsa rigorilor legii, motiv de neimplicare

Chiar dacă legea obligă autorităţile la crearea Consiliilor Comunitare Consultative, nu există nici un aspect de lege care să constrângă în instituirea cât mai rapidă a acestor structuri. În acest sens multe dintre primării amână dezvoltarea serviciilor şi problemele implicit rămân nerezolvate. „Din păcare nu există o metodologie care să constrângă autorităţile să se mobilizeze în acest sens. În privinţa creări consiliilor şi-au mai exprimat dorinţa primăriile comunelor Şicula, Şiria şi Moneasa,“ afirmă Ramona Varga, inspector principal DGPDC.

Una dintre primăriile care a îmbrăţişat ideea consiliilor este primăria din Semlac, care, a identificat ca prioritară problema unei comunităţi de etnie romă, urmând să fie căutate soluţii pentru ameliorarea situaţiei.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sandra Stoler ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/