Stire

Prima Conferinţă de Neurorecuperare se ţine la Arad

04.08.2008 ⋅ 0 comentarii

Prima cauză a mortalităţii în judeţul Arad este reprezentată de accidentul vascular cerebral. De asemenea, toate cazurile pacienţilor care rămân cu handicap în urma acestui accident pot avea o finalitate fericită, dacă ar exista un Centru de Neurorecuperare pentru aceşti pacienţi. Din păcate, nici această situaţie nu este mai fericită, Aradul, şi chiar Timişoara nebeneficiind de  un astfel de centru.

De aceea, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, organizează, în perioada 6-8 noiembrie 2008 o Conferinţă de Neurorecuperare la nivel internaţional, despre care am aflat mai multe de la dr. Sanda Deme.

– De unde a venit ideea organizării acestei conferinţe despre Neurorecuperare?

– Problema recuperării medicale neurologice este destul de stringentă deoarece sunt foarte puţine centre în ţară care fac această recuperare la bolnavii neurologici, iar pe zona noastră de vest, în afară de spitalul municipal, care dispune de o secţie mică şi nu este exclusiv pentru neurologie, şi centrul de la Dezna, ea practic nu există. Bolnavul care suferă un accident vascular cerebral cu paralizie de la creier, trebuie să îşi recupereze funcţia. Acest lucru nu se poate face decât în cadrul unui program organizat. Acest lucru vrem noi să realizăm odată cu începerea acestei coferinţe, punerea la punct a unei strategii de recuperare pentru zona de vest.

– Dar unde există Centre de Neurorecuperare?

– Bucureştiul are clinica de recuperare care este profilată pe recuperea după acţiuni neurochirurgicale la pacienţii operaţi. Mai există în Cluj o clinică de recuperare pentru bolnavii neurologici, în Oradea sau Târgu Mureş. Timişoara nu dispune de recuperare neurologică, şi nici Aradul. Acest lucru este cu atât mai interesant cu cât mortalitatea prin bolile cerebrovasculare în Arad este la fel de ridicată ca în Bucureşti.

– Cine va participa la această conferinţă?

– Conferinţa beneficiază de o participare prestigioasă naţională şi internaţională cu avizul Societăţii Române de Neurologie şi al Colegiului Medicilor. Universitatea noastră a realizat un protocol de colaborare cu Universitatea de Medicină din Cleveland, de unde vor sosi doi specialişti neurologi care ne vor pune în contact cu un spital de neurorecuperare din America. Vor lua cuvântul la conferinţă  specialişti de renume din ţară.  Preşedintele onorific al conferinţei este Dafin Mureşan din Cluj şi specialişti de marcă din neurologia bine reprezentată internaţional. Vom încerca pe parcursul conferinţei să elaborăm o strategie despre cum am putea să iniţiem un program de recuperare a pacientului neurologic, în special al celor care au suferit un accident vascular cerebral, pentru că asta este boala numărul unu în judeţul Arad.

– Vă mulţumim şi vă dorim succes!

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Andreea_Dorotovics ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro