Stire

Căpuşe ?n balta de la Ghioroc

04.08.2008 ⋅ 0 comentarii

Zilele trecute, un eveniment petrecut la balta de la Ghioroc a cutremurat arădeni aflaţi la îmbăiere aici: un cioban cu o turmă respectabilă de oi şi-a îndrumat animalele la scăldat în baltă, sub privirile neputincioase ale celor aflaţi în zonă.

Alin M. declară: „Era spre seară când a venit un cioban şi a băgat oile în apă, puţin mai încolo de plajă. Dar lucrul acesta pare să nu fi speriat pe cei din jur, că eu ştiu că nu a fost prima oară anul acesta.”

Astfel de incidente nu sunt străine arădenilor, binecunoscându-se faptul că locul preferat de îmbăiat al cailor, vacilor şi oilor s-a mutat de la balta din Vladimirescu, la cea din Ghioroc şi chiar în Mureş. Balta aflată în comuna Ghioroc este principala atracţie pentru scăldat pe timp de vară, iar incidentul menţionat mai sus nu face altceva decât să ridice suspiciuni în privinţa calităţii apei în momentul de faţă.

Florin Radu Nicoară, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari declară: „Dacă oile respective au căpuşe, atunci riscul e mare ca şi oamenii care fac baie acolo să primească aceste căpuşe, care mai pot fi transmise şi la câini, fiind agenţi intermediari. Eu cred că aceşti ciobani ar trebui amendaţi pentru că nu au voie să le adape sau să le ducă la scăldat unde vor.”

După cum ne spune dr. Gabriela Ţârle, director al Autorităţii de Sănătate Publică Arad, responsabilitatea în atfel de cazuri este atribuită primăriei din zonă, reprezentată în acest caz de Traian Mircea Luca, primarul comunei Ghioroc.

Oarecum surprins de această întâmplare, primarul Ghiorocului ne spune: „Eu nu am ştiut de această situaţie. Oile mai intră în apă, dar în partea dreaptă, în vecinătatea unui teren privat deţinut de un cioban. Există pază în zonă şi nu mi-au spus nimic, nici măcar cei de la terase pe care i-am rugat să mă anunţe în cazul în care intervine aşa ceva. Mâine dimineaţă (m.n. astăzi) îi voi convoca pe ambii ciobani din zonă şi voi discuta cu ei. În cazul în care se adevereşte acuzaţia, aceştia vor fi amendaţi. În ceea ce priveşte calitatea apei, lunar efectuăm împreună cu SANEPID teste apei din baltă, şi vom repeta aceste teste dacă este nevoie.”

Se pare că fenomenul scăldării oilor în Ghioroc a mai fost întâlnit anul acesta, dar în primăvară, ne mai informează Traian Luca, însă ciobanul a fost aspru pedepsit, nemaifiindu-i permis să mai calce prin zonă.

Îmbăierea animalelor în apa în care se scaldă şi oamenii reprezintă un pericol la sănătatea celor din urmă, datorită faptului că animalele pot transmite boli grave oamenilor: „De la oi, vaci şi cai poate fi transmise la om boli precum leptospiroza, tetanosul sau salmoneloze” ne mai atrage atenţia Florin Radu Nicoară.

Vă vom ţine la curent cu noi detalii privind acest caz.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Andrea Dorotovics ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro