?n plină eră a internetului - Biblioteca din Nădlac coagulează spiritele tinere dornice de cultură
07.08.2008
⋅ 0 comentarii
Înfiinţată în anul 1954, Biblioteca Orăşenească Nădlac este o bibliotecă publică de tip enciclopedic şi are un impresionant fond de carte conţinând 42.000 de volume. Cei peste 1.110 cititori au consultat, respectiv citit un număr de 13.470 de volume pe durata unui an. Tot aici, după cum ne spunea bibliotecara ZELMIRA MAKO, se desfăşoară şi o serie de alte activităţi cum ar fi ore speciale de limba română, competiţii de şah şi altele. Remarcabil este faptul că s-a încetăţenit obiceiul ca şi copiii de grădiniţă să îşi desfăşoare aici anumite acţiuni cum ar fi carnavalul cu costume.
O oază de linişte şi cunoştere…Acum, în plină eră a internetului, sunt mulţi acei care se luptă pentru a i se recunoaşte public bibliotecii – ca instituţie, meritele de altfel evident incontestabile. Pintre aceştia se numără şi interlocutoarea noastră, bibliotecara ZELMIRA MAKO, din Nădlac. Iată argumentele interlocutoarei noastre. „Cu toţii ştim, cât de greu este să scapi de anumite etichetări, fie că este vorba de oameni, instituţii, evenimente… Mult timp şi poate chiar şi astăzi, unii percep biblioteca ca o instituţie prăfuită, un loc de unde poţi împrumuta un roman poliţist sau în cel mai bun caz un roman de dragoste cu paginile rupte. Nicidecum biblioteca nu (mai) este văzută ca un loc de informare, de educaţie şi cultură. Cu toate acestea, în lumea civilizată, biblioteca publică este acea instituţie, care oferă cetăţeanului – gratuit, posibilitatea de a afla răspunsuri la întrebările care îl frământă, de a învăţa ceva nou, de a fi la curent cu tot ce se întâmplă în lume, de a-şi petrece timpul liber în mod plăcut şi util.În acest context, Biblioteca Orăşenească Nădlac, îşi croieşte propriul drum şi încearcă să-şi ocupe locul binemeritat în societatea culturală nădlăcană, adică să devină ceea ce ne dorim cu toţii să devină: un centru de educaţie, de cultură, de informare, o poartă locală de acces la cunoaştere. Şi nu numai atât, ea poate să devină pentru cititorii de toate vârstele o oază de linişte, un labirint al ideilor şi o poartă a sufletului“.
Salutarul sprijin al administraţiei locale După cum a declarat în nenumărate rânduri, Vasile Ciceac – primarul Nădlacului, unul din domeniile în care se va implica activ administraţia locală va fi acela legat de tânăra generaţie, respectiv de aspectul cultural. Se pare că n-au fost vorbe-n vânt. Iată ce a subliniat bibliotecara ZELMIRA MAKO.„Este bine că s-a înţeles de către cine trebuie, că investind în cultură, investeşti în viitorul comunităţii.Astfel, cu ajutorul şi cu sprijinul autorităţilor locale, Biblioteca Orăşenească Nădlac a intrat începând cu anul 2004, într-un continuu proces de modernizare. S-a început cu repararea acoperişului, apoi au fost schimbate toate geamurile, au fost zugrăvite sălile, s-a dotat biblioteca cu un calculator nou cu acces la internet. Recent s-a amenajat o sală de lectură, întreaga clădire căpătând astfel un aer plăcut şi luminos.Deoarece elevii din ziua de astăzi sunt dominaţi şi fascinaţi de calculator şi internet, este pentru noi, bibliotecarele, o adevărată provocare să-i îndrumăm spre carte.Cum reuşim totuşi acest lucru? În primul rând, oferindu-le ultimele apariţii editoriale, cărţi noi, plăcute ochiului dar şi sufletului, cărţi de specialitate, atlase, enciclopedii. La acest capitol putem spune că stăm foarte bine, deoarece achiziţia de carte a cunoscut în ultimii ani un continuu proces de creştere, în acest moment rafturile bibliotecii găzduiesc multe exemplare noi, atât în limba română, cât şi în limba slovacă“.
Şcolari şi preşcolari - toţi la bibliotecă! Dacă până acum biblioteca era prin definiţie locul frecventat doar cei care ştiu să citească, la Nădlac lucrurile s-au schimbat puţin. În bine. Deoarece au fost invitaţi să petreacă momente frumoase aici şi copiii de la grădiniţă. „Printre alte mijloace de a atrage elevii este colaborarea cu învăţătorii, profesorii şi educatorii, lucru concretizat în diverse acţiuni culturale specifice copilăriei: concursuri de recitări, carnavalul personajelor din basme, expoziţii de carte, recenzii. Astfel ne vizitează şi copiii din grădiniţe, pentru că se ştie: formarea noilor cititori începe încă din fragedă copilărie, iar primul contact cu biblioteca este, de obicei cel care rămâne pentru mult timp“…
…Tot felul de cercuri şi cenacluriTrebuie adăugat că de câtăva vreme la bibliotecă acţivează şi bibliotecara VLASTA LIPTAK. Atunci când activitatea are o paletă largă de manifestări e greu să fie acoperite de un singur om. Bunăoară, o serie de activităţi noi şi-au găsit terenul propice aici: Clubul de şah, Cercul de pomicultură iar de curând a luat naştere cenaclul «Aripi», format din elevi talentaţi, plini de idei şi cu o imaginaţie debordandă, despre care vom vorbi mai pelarg în curând. „Ponind de la ideea, că viaţa ne obligă să avem deschidere spre tot ce este nou, că avem nevoie de oameni informaţi şi educaţi să preţuiască valorile morale şi culturale, Biblioteca Orăşenească Nădlac îşi propune să meargă în întâmpinarea tuturor celor care vor şi cărora le pasă“ – a subliniat bibliotecarea ZELMIRA MAKO.
Ce ne dorim pe viitor?Şi ca încheiere ne permitem să prezentă câteva din speranţele inimoaselor bibliotecare de aici. „Ne dorim o bibliotecă activă, cu cât mai mulţi cititori, care să plece de la bibliotecă mulţumiţi şi cu dorinţa de a reveni… Ne mai dorim, ca autorităţile locale să ne sprijine în continuare şi să înţeleagă că întotdeauna e loc şi de mai bine… Şi ne mai dorim, ca acea etichetă de care aminteam la început, să fie tot mai puţin vizibilă“.
Sursa:
Glasul Aradului