Stire

Sancţiuni drastice pentru arderea miriştilor

07.08.2008 ⋅ 0 comentarii

Fermierii care dau foc fără autorizaţie miriştilor şi resturilor vegetale de pe terenurile agricole în urma recoltării cerealelor păioase, riscă să piardă o parte din subvenţiile acordate de Agenţia de Plăţi şi Investiţie pentru Agricultură. „Arderea neautorizată a miriştilor şi a resturilor vegetale reprezintă o încălcare a condiţiilor agricole sau de mediu, aşa cum sunt definite de legislaţia europeană şi de mediu. Arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracţiune şi se pedepseş-te cu închisoare sau amendă penală. Astfel, se atrage şi sancţionarea celor care au solicitat sprijin finan-ciar pe suprafaţă prin aplicarea unei reduceri la plata din suma cuvenită”, au precizat surse din APIA Arad.

În acest sens, Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad, va emite, la solicitarea deţinătorilor legali de terenuri, acceptul pentru desfăşurarea activităţilor de incendiere doar în cazurile în care se încadrează în situaţia menţionată şi în baza următoarelor acte: notificare către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Notificare către Garda Naţională de Mediu, act doveditor de la Direcţia Fitosanitară, privind prezenţa bolilor sau dăunătorilor pe terenurile care fac obiectul solicitării şi acceptul primarilor din localitatea pe raza căreia se află situat terenul. Agenţia pentru Protecţia Mediului nu va da acceptul pentru incendierea terenurilor în scopul eliberării acestora de resturile vegetale rezultate în urma recoltării.

Amenzile sunt de la 30 milioane la 60 milioane lei vechi pentru persoanele fizice. Sancţiunile pentru persoanele juridice pot ajunge până la 500 de milioane.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian Todor ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro