Stire

Scandal de sezon - ?Pilarii? fac legea ?n Piaţa Fortuna

07.08.2008 ⋅ 0 comentarii

Piaţa Fortuna a devenit un adevărat câmp de luptă datorită câtorva comercianţi care ameninţă şi impun reguli tuturor care le stă în cale. Cei care însă vin aici să vândă de ani de zile, şi care cultivă în propriile gospodării cu multă trudă marfa de pe piaţă,  sunt izgoniţi de comercianţii care importă  fructe şi legume din Turcia, vândute credulilor la un preţ aproape triplu.

Deşi pare o banală poveste, scandalul dintre cele două tabere continuă şi se pare că devine tot mai ameninţător pentru producătorii autohtoni. Astfel că zilele trecute, un bărbat din Secusigiu, care cultivă lubeniţă de-o viaţă, a venit să îşi vândă şi el produsele, perfect naturale, la Piaţa Fortuna. Însă a fost asaltat de ceilalţi comercianţi, care au fost la un pas de a-l izgoni cu forţa pe bietul om, doar pentru simplul fapt că, le fel ca şi ei, doreşte şi el să îşi vândă marfa.

„Am certificat de producător, mă ocup de ani de zile de cultivarea lubeniţelor. Am venit în piaţă ca orice producător autorizat şi am cerut o masă. Mi s-a spus că mesele sunt rezervate. Atunci, am spus că mă aşez pe platou, unde se percepe o taxă de 5,5 lei pe zi, conform afişajului. Se pare că am deranjat pe cineva, pentru că am vândut mai ieftin. Aşa a izbucnit scandalul. Am fost ameninţat şi înjurat ca la uşa cortului. Gardianul, plătit să se ocupe cu asigurarea liniştii publice în piaţă, nu era nicăieri“, ne-a declarat Marcel I., producător de lubeniţe.

El a fost primul care a ameninţat că va chema presa arădeană pentru a semnala cele întâmplate aici. La auzul acesteia, comercianţii au fost de acord să îl lase să vândă pe platou, însă fără succes pentru că în permaneţă, bărbatul a fost agasat verbal de aceştia, doar pentru simplul fapt că avea clienţi.

Şi-au dat drumul la gură

Ceilalţi producători şi-au spus şi ei oful cu privire la situaţia creată, susţinând că au fost de foarte multe ori practic obligaţi de comercianţi să vândă produsele la acelaşi preţ cu al lor sau chiar să le vândă lor direct produsele la un preţ mult mai mic. „Am vrut să vin să vând roşii în Piaţa Fortuna. Nici nu am apucat să cobor din maşină că m-a acostat o vânzătoare care mi-a spus pe un ton ameninţător că nu am ce căuta în piaţă, pentru că nu sunt mese şi că îmi cumpără ea toată marfa.      I-am spus că vreau să stau în piaţă şi să vând pentru că nu am maşină să mă întorc acasă până seara şi nu am ce să fac toată ziua prin oraş. Mi-a luat lăzile cu roşii şi mi-a spus că nu are rost să insist pentru că nu sunt mese în piaţă deoarece toate sunt rezervate. Mi-a dat un preţ mai mic pe ele şi mi-a spus că nu am decât să fiu mulţumită pentru că şi aşa nu prea sunt clienţi şi risc să rămân cu marfa nevândută“, ne-a declarat Mariana Sinigeac.

Ţăranii nu’s de găsit în piaţă

Dacă până acum câţiva ani, produsele ţăranilor erau la mare căutare, acum ţăranii nu mai sunt prezenţi pe piaţa arădeană decât ici-colo răsfiraţi. Cumpărătorii sunt dezamăgiţi de acest lucru ba mai ales susţin că de cele mai multe ori sunt păcăliţi de comercianţi care spun sus şi tare că marfa e ba din Curtici, ba din Macea, deşi provenienţa mărfii e clară de la o poştă: Turcia.

„Nu mai vin ţăranii în piaţă pentru că am înţeles că sunt izgoniţi de aceşti comercianţi falşi. Ne mint că ei sunt din Curtici dar de fapt abia după ce cumperi fructele îţi dai seama că nu e aşa pentru că nu au nici un gust şi nici miez. Atunci oare pentru ce să mai vii în piaţă? Că zici că vii aici să cumperi direct de la ţăran la un preţ mai avantajos şi de o calitate mai bună, naturală, dar când colo... e doar o minciună”, a declarat nemulţumită Irina C., o localnică a Cartierului Aurel Vlaicu.

Am încercat de nenumărate ori să stăm de vorbă cu administratorul pieţei Fortuna, însă acesta a fost de negăsit, la fel şi paznicul. În schimb, cei care se ocupă cu administrarea pieţelor, mai exact conducerea SC Târguri Oboare Pieţe Arad este momentan într-o situaţie neclarificată deoarece în cursul zilei de ieri, Daniela Sabău, directorul instituţiei, a fost demisă din funcţie. Cu toate acestea, ea afirma zilele trecute că locuri în piaţă există iar pentru situaţia din Piaţa Fortuna trebuie luate măsuri chiar de către producători, îndemnaţi să se prezinte cu încredere la administratorii pieţelor.

Deşi oamenii sunt sfătuiţi să apeleze la administratori, aceştia sunt de negăsit, până şi presa a fost luată la „şuturi” de comercianţii care se simt ca şi la ei acasă. În timp ce fotoreportera ziarului nostru încerca să ia câteva imagini, nişte comercianţi,   într-o manieră mai mult ameninţătoare decât ironică, ne-au sfătuit să plecăm şi „să ne vedem de treaba noastră dacă nu vrem să avem probleme”.  De teama de a nu intra într-un conflict şi mai mare cu aceştia, pieţarii care se lasă, de voie, de nevoie, manipulaţi de comercianţi, nu prea au îndrăznit să vorbească despre „şefii pieţei ” şi regulile stabilite chiar de ei.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Anca Barbură ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro