Stire

Spitalul Matern - Revendicat de o comunitate de evrei

11.08.2008 ⋅ 0 comentarii

Pe lista clădirilor revendicate în care funcţionează unităţi sanitare arădene a pătruns şi unul dintre cele mai importante     spitale arădene: Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Salvator Vuia”.

În decursul anilor, clădirea a căpătat un aspect tot mai neîngrijit şi învechit, din cauza faptului că nimeni nu căuta să investească în renovarea acesteia. Motivul, clădirea este revendicată, şi până la darea unei sentinţe finale, situaţia este... în aer.

Dr. Adrian Popa, manager al Spitalului Matern, declară că niciodată nu a venit vreun proprietar la spital pentru a-şi cere dreptul la această clădire, dar într-adevăr, clădirea este revendicată de către comunitatea evreiască: „Clădirea spitalului este revendicată de aproximativ patru ani de zile de către o comunitate de evrei iar dosarul este la Curtea de Apel din Timişoara.” Ionel Schlesinger, preşedintele Comunităţii de evrei din Arad, a completat informaţia: „Clădirea este revendicată de către Federaţia Caritatea, care este Federaţia Comunităţii Evreieşti din România, de şapte ani de zile. Procesul este acum suspendat la Curtea de apel din Timişoara şi acum se tot fac expertize, dar suspendat a mai tot fost pe parcursul anilor.”

În tot acest timp, din momentul în care a fost revendicată clădirea şi până în prezent, cele care au venit în acest spital să dea naştere unui copil au fost internate nu tocmai în condiţii hoteliere iar starea învechită în care se află spitalul a atras numai remarci negative la adresa acestuia. Maria M. a născut în acest spital acum un an de zile, iar impresia creată a fost negativă: „Acum patru ani de zile am născut în Timişoara şi acolo am fost asistată de cei mai minunaţi medici, care mi-au recomandat ca la următoarele naşteri să mă adresez medicilor din Arad, care de asemenea sunt foarte buni. Aşa am şi făcut. Medicii s-au purtat foarte frumos cu mine, chiar şi asistentele, însă am fost   de-a dreptul oripilată de faptul că acei minunaţi medicii aduc pe lume copii în-  tr-o clădire care mai bine ar fi muzeu. Oare de ce nu se poate renova această clădire?”

Chiar dacă în prezent nu a fost gândit nici un loc în care spitalul se va muta în cazul în care federaţia îşi primieşte proprietatea de pe centrul oraşului înapoi, Ramona Creţu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Arad, ne asigură că în nici un moment nu ar exista riscul ca bolnavii să fie evacuaţi.

„Cererea a fost depusă la Bucureşti la o comisie constituită special pentru retrocedarea fostelor bunuri ale comunităţii evreieşti. Deocamdată nu a fost dat nici un verdict, dar dacă este cazul, se va plăti o chirie către comunitatea evreilor. Nu se pune în nici un fel problema evacuării spitalului,” a declarat Ramona Creţu.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Andreea_Dorotovics ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro