Stire

Eveniment astrologic important - Ploaie de stele vizibilă cu ochiul liber

12.08.2008 ⋅ 0 comentarii

Românii îşi vor putea pune dorinţe, la ploile de „stele căzătoare“ numite Perseide, ce se vor presăra sub privirile curioşilor în nopţile de 12 şi 13 august. Pe lângă eclipsa parţială de soare ce a avut loc la întâi august, vom avea parte de o eclipsă parţială de lună, ce va putea fi admirată  în noaptea dintre 16 şi 17 august.

Feria de „steluţe căzătoare“ va putea fi urmărită în România, în noaptea de 12 spre 13 august, când vor cădea cel puţin o sută de meteori pe oră. Perseidele, „ploi de  stele căzătoare“ vor atinge maximul pe 13 august, între orele 14-17, ora României.

„Perseidele sunt particule extrem de mici, sub 1 mm care, aparţin unei comete. Fenomenul poate fi explicat prin faptul că Pământul traversează traiectoria cometei, iar particulele de praf din coada de cometă, intră în atmosfera Pământului unde se aprind datorită frecării cu aerul“, ne spune Nicolae Reinholz, astronomul de la Zădăreni, considerat de altfel şi descoperitorul neoficial al unei comete. În luna august, odată cu apariţia curentului de meteori Perseide, stelele căzătoare pot fi observate foarte frecvent pe cerul nopţii. Particulele aparţin cometei Swift-Tuttlece. Intrând în atmosfera Pământului cu viteze mari, de până la 220.000 de kilometri pe oră, produc urme de lumină. Numele de Perseide i-au fost atribuite datorită faptului că meteorii apar din direcţia constelaţiei Perseu.

Cometele reprezintă pentru cercetători adevărate mărturii ale trecutului, ele avându-şi geneza odată cu planetele. Astfel, prin valoarea lor, Perseidele ajută în cercetările specialiştilor astronomi.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sandra Stoler ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro