S-a redus vacanţa bugetarilor
12.08.2008 ⋅ 0 comentarii
Peste 1.600 de bilete de odihnă au fost repartizate de către Direcţia Muncii către sindicatele din sistemul bugetar. Biletele s-au direcţionat în funcţie de numărul de membri ai fiecărui sindicat.
Astfel, profesorilor li s-au alocat 519 bilete pe tot judeţul; cadrelor din sănătate 388 de locuri; administraţiei publice şi apărării, însemnând aici consiliul judeţean, poliţie, penitenciar, primăriile judeţului şi finanţe, li s-au alocat 273 locuri; iar celelalte ramuri au primit 10 bilete, intrând aici, printre altele, teatrul şi filarmonica. Preţul biletelor a fost acelaşi, indiferent de ramura din care a făcut parte salariatul. „Biletele au costat între 180 şi 360 de lei, acesta constituind jumătate din valoarea reală a lor. Dacă în anii precedenţi, biletele erau valabile pentru zece zile, de anul acesta zilele s-au redus la şase. De locuri s-a beneficiat începând cu luna iunie până în septembrie, atât la mare cât şi la munte. Din păcate însă, cererile au fost şi anul acesta mai multe decât oferta, mulţi neajungând să beneficieze de bilete“, ne informează Julieta Morar, consilier juridic la Direcţia Muncii.
Dascălii au vrut în concediu
Preşedintele Sindicatului Liber din România, prof. Maria Buruc, a reuşit rezolvarea a peste 70 % din cereri. A reusit însă acest lucru abia după ce a cerut suplimentarea tichetelor, care erau prea puţine în raport cu numărul de cereri al profesorilor. „Criteriile prin care am distribuit tichetele au ţinut în primul rând cont de latura socială. Prioritate au avut tinerii proaspăt căsătoriţi, cărora am încercat să le oferim un voiaj de nuntă. Apoi familiile tinere cu copii, familiile monoparentale, tinerii şi oamenii cu probleme de sănătate au beneficiat de aceste tichete“, ne spune prof. Maria Buruc.
Prime de vacanţă... după vacanţă
După ce Sindicatul Democratic din Învăţământ a câştigat în instanţă dreptul de prime de vacanţă pentru angajaţii din sistem, banii de care trebuiau să beneficieze profesorii întârzie să apară. Lipsa banilor din bugetele consiliilor locale reprezintă motivul pentru care profesorii au plecat în vacanţă fără banii... de vacanţă. „Sperăm ca măcar din septembrie să se pună în aplicare decizia. Asta dacă nu vom avea o oponenţă din partea consiliilor locale“, declară Dănuţ Ieneşescu, preşedintele SDI Arad.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Adrian Cotuna ⋅