Stire

Pensionarii bolnavi, Batjocoriţi şi obligaţi să restituie banii la stat

13.08.2008 ⋅ 0 comentarii

Mereu fermecătoarea şi surprinzătoarea Românie a devenit ţara tuturor posibilităţilor, unde fiecare îşi face legea proprie, unde bolnavii stau la rând după medicamente, unde toţi suntem prinşi într-un sistem din interiorul căruia cu greu îi poţi face faţă, şi nu în ultimul rând, unde persoanele pensionate pe caz de invaliditate sau boală, continuă să muncească pentru a supravieţui.

Este cazul sutelor de persoane pensionate pe caz de boală care în urma anchetei demarate de către responsabilii de la Casa Judeţeană de Pensii în urma căreia au fost descoperite că încasau venituri din activităţi autorizate, de tip Persoană Fizică sau de tip Asociaţie Familială.  Astfel că în momentul de faţă sunt obligaţi să plătească retroactiv sute de lei din pensia primită.

În consecinţă, un număr foarte mare de invalizi din întreaga ţară sunt condamnaţi să moară de foame sau să rămână doar cu hainele pe ei, deoarece Casele judeţene de pensii i-a chemat pe toţi la sediul instituţiei, pentru a le cere banii înapoi.

„Cine n-are bătrâni, să-şi cumpere”

În această situaţie se află şi judeţul nostru unde 140 de bolnavi sunt obligaţi să plătească pensia înapoi, chiar dacă mulţi nici nu au obţinut venituri în fiecare lună. Astfel, oameni bolnavi de cancer sau persoane paralizate, care au ajuns să vândă prin pieţe legume din propria producţie şi aşa destul de mică  sau produse lactate provenite din propria gospodărie, pentru a nu muri de foame şi pentru a-şi întreţine familia, riscă acum să-şi piardă veniturile obţinute de la stat. „Persoanele care au fost pensionate anticipat sau primesc pensii de invaliditate de gradul I şi II, nu au dreptul să primească şi pensie şi salariu de la locurile de muncă la care sunt angajate. De aceea am confruntat bazele de date cu declaraţile CAS depuse la noi şi cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad. Astfel, celor care au încălcat Legea 19 care face referire la sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, li se va sista pensia şi li se va reţine suma datorată statului din următoarele pensii, conform legii în vigoare”, a precizat Mihaela Vasil, director al Casei Judeţene de Pensii Arad.

Pentru că situaţia este delicată, urmând ca mulţi pensionari să rămână pe drumuri, pe nimeni nu pare să intereseze că mulţi dintre ei ar muri de foame dacă nu ar mai face şi altceva, decât să stea acasă şi să aştepte pensia de cîteva sute de lei. „Din cauza banilor noştri sărăceşte statul român? Nu avem o cruce destul de grea de dus, trebuie să ne-o facă şi mai grea?”, se întreabă Cristian Petru.

Pentru că statul le cere banii înapoi, mulţi au transmis Casei de Pensii că vor recurge la măsuri extreme. O bătrînică din Ineu, spre exemplu, a spus că se va arunca din tren. Pe legiuitor însă, acest lucru îl lasă rece.

Mai trebuie precizat faptul că măsura se va aplica începînd de luna viitoare, când casele de pensii vor începe să reţină bani din pensiile invalizilor. Pentru mulţi dintre pensionarii bolnavi însă, această măsură este echivalentă cu o condamnare la sărăcie şi decădere, iar pentru legiuitori un bun exemplu de indiferenţă.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian Todor ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro