Stire

Italienii cumpără Aradul la hectar - Terenurile, obiect de speculaţii imobiliare

14.08.2008 ⋅ 0 comentarii

Mari suprafeţe de teren agricol din judeţul Arad pe care în anii trecuţi se cultiva intens au ajuns să fie neprelucrate odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, devenind astfel obiectul unor speculaţii imobiliare. Astfel, s-a constatat faptul că o mare parte a terenurilor din judeţul nostru au ajuns la stadiul de plasamente imobiliare pentru cetăţenii italieni.

Ilie Moromete, cel mai celebru personaj al lui Marin Preda, ţinea la pământul lui ca la ochii din cap, pentru că pământul era viaţa însăşi. Între timp, mentalitatea ţăranului român s-a schimbat radical. Două lucruri sunt sigure: pământul agricol este fărâmiţat între mulţi prea mulţi proprietari şi în al doilea rând, preţul lui a crescut odată cu aderarea ţării noastre la Comunitatea Europeană. Dacă în 2006 preţul unui hectar se oprea la aproximativ 700 de euro, în 2007, aceleaşi suprafeţe se vindeau cu 2.500 de euro. Anul 2008, a adus desigur o creştere semnificativă a preţului terenurilor care ajung şi la 4.000 de euro pe hectar. Astfel, zeci de mii de hectare de teren agricol şi-au schimbat stăpânii români în ultimii ani, cu proprietari italieni.

Podgoriile Aradului ciopârţite

În ultimii ani tot mai mulţi străini au invadat Aradul pentru a cumpăra terenuri. Italienii au identificat oportunităţi de afaceri în judeţul nostru, unde forţa de muncă şi costurile de producţie sunt ieftine în comparaţie cu alte ţări din Uniunea Europeană. „Zonele industriale din judeţul Arad sunt atractive, în condiţiile în care oferă o serie de avantaje. Un mare interes se găseşte faţă de Podgoriile Aradului, pentru că au potenţial turistic sau industrial”, ne spune Cristian David, agent imobiliar. În momentul de faţă cea mai mare parte a terenurilor agricole din Podgoria Aradului au ajuns în proprietatea italienilor. În acest fel, mii de hectare de teren din Podgoria Aradului au fost cumpărate de oameni care nu doresc în realitate să cultive viţă de vie, ci din contră, aşteaptă ca preţul terenurilor din zonă să crească, pentru a-l revinde. „Cereri pentru terenurile din zona Podgoriei Aradului există. Cu toate acestea, mulţi dintre ei sunt traficanţi de terenuri, şi speculează perioada în care pot cumpăra ieftin ca apoi să vândă scump. De fapt, e vorba doar de profit. Zona de vest este invadată de italieni care au cumpărat terenuri agricole şi le-au speculat. Au venit cu mult curaj, au cumpărat cu 500 de euro hectarul, au comasat sute de hectare şi le-au vândut de trei ori mai scump”, a adăugat Cristian David.

Aradul încotro?

Nimeni nu se arată îngrijorat de amploarea fenomenului, deşi majoritatea şefilor de direcţii agricole au auzit că italienii bântuie satele româneşti şi cumpără pământ direct de la persoanele fizice. Nici o autoritate nu ţine evidenţa circulaţiei terenurilor în Arad. Direcţia Agricolă ar trebui să aibă o evidenţă însă cazurile reale scapă acestei instituţii. Deşi legea îi obligă pe proprietari să-şi intabuleze terenurile, în realitate, tranzacţiile rămân doar în actele notariale, confidenţiale, mai ales dacă noii proprietari nu se grăbesc să cultive pământurile respective. Cel mai trist este că nimeni nu are o statistică cât anume din teritoriul României nu mai aparţine românilor.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian Todor ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/