Stire

Scăldatul ?n Mureş prezintă riscuri

14.08.2008 ⋅ 0 comentarii

Bălţile, lacurile sau râurile, devin în această perioadă de caniculă, oaze de răcoare în faţa căldurii sufocante. Cu toate că ştrandul e deschis, mulţi arădeni preferă locurile mai ferite de pe malul Mureşului, unde nu sunt deranjaţi de nimeni, astfel încât pot face plajă dar şi baie în linişte.

Fără să se gândească la riscurile pe care le presupune îmbăierea în astfel de locuri, sute de arădeni iau cu asalt malurile sau plajele  neamenajate de pe Mureş. Mesajul „Scăldatul interzis”, scris în unele locuri, este complet ignorat. Adâncimea nesemnalizată a apei, dar şi bolile ce pot fi transmise prin apele murdare nu îi pun pe gânduri pe părinţi. Stau nepăsători la plajă, în timp ce copiii lor se bălăcesc inconştienţi în ape periculoase, mai ales că şi anul acesta Mureşul şi-a cerut cota-parte de victime. Dincolo de pericolul de înec prezent la tot pasul în locurile neamenajate, medicii avertizează şi asupra riscurilor de îmbolnăvire. Boli ale pielii, dar şi infectări cu virusuri şi microbi ce pot fi fatale se transmit prin apă.

„Din punct de vedere medical, scăldatul în locuri neautorizate prezintă riscuri de îmbolnăviri. Bolile pielii, cum ar fi eczemele, bolile infecţioase sau dermatitele sunt cele mai frecvente. Înghiţirea apei poate produce afecţiuni digestive grave, manifestate prin greaţă, vărsături sau boli diareice grave. În apă există o serie de agenţi periculoşi pentru om, cum ar fi leptospiroza. Acest microb trece prin pielea ce prezintă răni sau leziuni şi afectează organe vitale, provocând chiar decesul. Există, de asemenea, o serie de boli transmisibile, precum otitele, rinitele sau conjunctivita, ce pot fi uşor luate din apele murdare. În special în bălţi, există un pericol mare de îmbolnăvire de meningite, produse de heteroviruşii prezenţi în apă“, spune Toma Mihail, medic.

Distracţie cu riscuri

Încă de la orele dimineţii, copiii, tinerii şi vârstnicii deopotrivă iau cu asalt locurile bune de scăldat de pe malul Mureşului. Ideea că scăldatul în zonele respective prezintă riscuri, îi face să zâmbească.

„Noi venim de ani de zile aici. Plajă, baie, pescuit. Avem tot ce ne trebuie. Cum să ne îmbolnăvim, că e mai curat aici decât la piscină. E lume mai puţină, linişte“, a spus un bărbat care se afla la scăldat în zona Podului Timişorii.

Duşurile au apa prea rece, iar pe ştrand e aglomeraţie. Aceasta este explicaţia pe care o dau cei care aleg să se îmbăieze în apele Mureşului.

„Nu e chiar curată apa, dar e mai bine decât pe ştrand. Acolo e apă puţină şi uneori nu ai loc nici să te mişti. Până acum nu am păţit nimic“, a spus ieri un tânăr care se îmbăia în apele Mureşului, la numai câţiva metri de ştrand.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian Todor ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/