Stire

Un ţel măreţ, după Aconcagua - Escaladarea culmilor Munţilor Himalaya

15.08.2008 ⋅ 0 comentarii

După ce au purtat imaginea alpinismului românesc pe multe alte culmi importante, cea mai recentă fiind realizată pe Aconcagua, după multe expediţii şi realizări ce aveau ca finalitate nu numai reuşita propriu-zisă ci şi ridicarea spre măreţ a semnăturilor unor oameni cu probleme, o echipă se pregăteşte să cucerească Himalaya. Zsolt Torok,  cunoscut alpinist arădean împreună cu încă şase profesionişti, se pregătesc să cucerească vârfurile Island Peak  de 6.189 şi Ama Dablam de 6.812 metri.

Plecarea spre Himalaya, pe 30 septembrie

Acest proiect a fost pregătit de doi ani de către Zsolt Torok şi de către un alt cunoscut alpinist român, Cristian Ţecu. Din echipa  celor cinci români vor face parte şi  doi cetăţeni australieni de origine română, cu care alpiniştii români au mai participat la ture în ţară şi la expediţii internaţionale. Membrii echipei sunt Zsolt Torok, Cristian Ţecu, Minerva Vincze, Dorel Ianculescu, Sorin Mureşan, Ion Mihăilă - Australia, Andrei Mihăilă-Australia. Plecarea echipei este programată pentru 30 septembrie.

Island Peak şi Ama Dablam bijuterii Himalayene

Island Peak, este un munte al Masivului Himalaya, situat în estul Nepalului. Acesta va fi urcat de trei dintre membrii echipei pentru aclimatizare şi este una dintre cele mai populare rute Himalayene. Tabăra de bază e situată la 5.087 metri, numită Pareshaya Gyab. De aici se pleacă spre vârf la orele 2 a.m. Din tabăra de bază în cea Superioară drumul nu ridică probleme dar devine mai tehnic şi continuă cu pasaje de gheaţă, abrupte. Urcuşul final e  vădit îngreunat de panta mare. De pe vârf, Everestul este mult mai aproape fiind situat la nici 10 km depărtare.

Ama Dablam este un munte al Masivului Himalaya, situat în estul   Nepalului. Vârful principal are 6.812 metri, cel secundar 5.563 metri. Ama Dablam înseamnă „Mama şi colierul cu perlă“ (gheţarul peren de sub vârf este considerat a fi perla). Peisajul unei călătorii pe Everest este dominat de impunătorul masiv Ama Dablam.

Expediţie cu grad de periculozitate ridicat

Expediţia pe Ama Dablam implică un grad de periculozitate sporit, dat de traseul complex de porţiuni verticale cu gheaţă. „Vârful acesta implică o combinaţie între alpinismul de mare altitudine şi cel supertehnic. De asemenea, stilul în care vom urca va fi cel alpin, adică nu vom mai coborî până vom atinge vârful Ama Dablam, din criză de timp şi din ideea protejării de pericolele posibile ce pot surveni într-o astfel de expediţie“, spune cuprins de vâltoarea grandiosului obiectv, alpinistul Zsolt Torok. Trei dintre membrii echipei vor urca Masivul Island Peak pentru aclimatizare iar ceilalţi vor cuceri culmile grandiosului Ama Dablam. Escaladarea vârfurilor se va face fără oxigen. Traversarea Nepalului va fi precedată de realizarea de reportaje audio-video cu specificul socio-cultural al zonei.

Cu gândurile îndreptate spre Himalaya

Pe tot parcursul expediţiei, atât cei vârstnici cât şi elevii vor putea afla ultimele noutăţi despre alpinişti şi ascensiunea lor prin intermediul  internetului, cu ajutorul datelor transmise telefonic prin satelit, atât pe site-urile organizatorilor, cât şi pe site-ul centrului de îngrijire pentru persoane vârstnice Arad, care urmează a fi implementat până la începerea proiectului. Rolul expediţiei este de a crea legături între persoanele vârstnice şi cele tinere şi susţinerea cauzei celor dintâi în societate. În ce priveşte expediţia de alpinism în sine, reuşita acesteia ar promova imaginea alpinismului arădean în ţară şi a României în lume.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Glasul_Aradului ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro