Stire

?n exclusivitate - Poliţistul acuzat de crimă ?şi susţine nevinovăţia

15.08.2008 ⋅ 0 comentarii

Schimbări de situaţie în  cazul celor doi poliţişti din Şicula care sunt acuzaţi că ar fi omorât în bătaie un bătrân de 75 de ani. Erori medicale grave şi presupuşi noi suspecţi. Asta am descoperit şi noi în cazul anchetei bătrânului Ioan Reghiş, care a decedat zilele trecute, după o bătaie crâncenă primită din partea poliţiştilor... sau  a brancardierilor de la Mocrea. În exclusivitate pentru cotidianul nostru, poliţistul Loredan Bara, îşi susţine nevinovăţia.

„Unchiul meu avea 75 de ani şi locuia singur. Ca orice om trecut peste 70 de ani, avea tulburări de memorie şi uşoare ieşiri, însă nu atât de grave pentru a fi internat la un sanatoriu. Avea obiceiul de ceva vreme încoace să fure biciclete sau obiecte, dar după câteva ore, le ducea înapoi. Nu reprezenta o problemă. Mariana, consăteana a cărui bicicletă a furat-o, a anunţat poliţia din Şicula. Cei doi poliţişti, s-au deplasat la domiciliul bătrânului, au început să strige însă nu a răspuns nimeni iar uşa era încuiată. Câţiva vecini le-a spus poliţiştilor că bătrânul are o stare mai agitată şi după exprimarea lor, nu ar fi cam întreg la minte şi că ar fi mai bine să contacteze rudele, care oricum stau pe-aproape. Cei doi au ignorat sfaturile, au bruscat poarta mare, au intrat în curte şi apoi în casă. Acolo numai Dumnezeu ştie ce s-a întâmplat, pentru că au ieşit după ceva vreme afară pe bancă, împreună cu el, care săracul, era plin de sânge şi încătuşat. Au cerut apă să îl spele pe faţă iar până au venit cei la Ambulanţa din Ineu, care au fost solicitaţi de domnul poliţist Bara, a sosit vărul meu. I s-a cerut să-i aducă buletinul şi cuponul de pensie, şi la scurt timp a venit ambulanţa. I-au administrat un calmant şi l-au transportat la Mocrea. Şi acolo nu ştiu ce s-a întâmplat, pentru că numai a doua zi a fost sunat vărul meu să meargă să îl ducă acasă «că nu o mai fi nimic de-aci». Abia după ce l-a adus acasă l-am văzut în ce stare era. Arăta groaznic. Îmi venea să înnebunesc. Nu vorbea nimic, dar era conştient de ce se întâmplă. A murit la doar câteva ore. Am chemat medicul de familie, care imediat când l-a văzut a spus că din punctul ei de vedere nu este o moarte naturală şi a refuzat să îi elibereze un certificat de deces. Dânsa a contactat poliţia din Şicula, unde a răspuns tocmai numitul Bara. Când a auzit cele întâmplate prima reacţie a fost «Sunt revoltaţi?». Vă daţi seama ce am simţit în acel moment. A venit chiar dânsul la faţa locului, a fost politicos, însă imediat a început să se disculpe.  A dat un telefon, iar după vreo două ore au venti trei bărbaţi îmbrăcaţi civil, fără a se prezenta. Au vorbit puţin şi au cerut să vadă cadavrul. I-am condus în casă, însă nici eu nu i-am întrebat nimic, ci am trimis pe cineva să aducă aparatul de fotografiat şi să le facă poze. În scurt timp aceştia au plecat, iar după alte câteva ore a venit o echipă din Arad, de la Procuratură. S-au prezentat, iar după ce au văzut corpul neînsufleţit al unchiului meu, au dat din cap suspicios, dar nu au zis nimic. De-aici încolo nu ştiu ce se va întâmpla, însă mi-e ciudă că suntem aşa luaţi de proşti şi tot ce ne dorim e să iasă adevărul la suprafaţă”, a declarat Aurel Flueraş, nepotul victimei.

Din declaraţiile martorilor şi a nepotului victimei, care relata cele menţionate mai sus, toate par să aplaneze şi să îl acuze pe suspectul principal, poliţistul din Şicula, pe nume Loredan Pavel Bara. De altfel, dacă până astăzi cei doi poliţişti, Loredan Bara şi Sorin Laza, „elevul” acestuia, erau cercetaţi doar pentru violare de domiciliu şi lipsire de    libertate, încadrarea juridică s-a schimbat, pe lângă cele două infracţiuni, fiind cercetaţi şi pentru lovituri cauzatoare de moarte.

„Au fost audiaţi mai mulţi martori, iar cercetările continuă. Totodată a început urmărirea penală asupra celor doi suspecţi,  Bara Loredan şi Laza Sorin, fiind cercetaţi pentru violare de domiciliu, lipsire de libertate şi lovituri cauzatoare de moarte”, a declarat Cristian Lazăr, procuror criminalist.

• Poliţistul se apără

Am reuşit într-un final  să stăm de vorbă cu unul dintre suspecţi. Asta după ce, şeful de post, care  ne-a promis că va încerca să ne pună în legătură cu poliţistul, s-a hotărât că este mai bine să îşi închidă telefonul. Probabil că din nou a rămas „fără semnal”, la fel cum a procedat şi zilele trecute când l-am contactat.

Agentul de poliţie Loredan Bara, suspectul principal, neagă supărat acuzele care i se aduc.

„Am fost sesizaţi de către Mariana despre furtul bicicletei şi am mers împreună cu aceasta la domiciliul lui Ioan Reghiş. Aici am găsit poarta mare crepeţită şi am intrat. Am strigat şi ne-a răspuns din casă. Imediat am văzut bicicleta şi Mariana a recunoscut-o ca fiind a ei. Noi am intrat în casă, unde bătrânul era aşezat pe pat şi l-am întrebat frumos despre furt. Foarte revoltat a sărit la mine cu pumnii, şi m-a zgâriat. Am încercat să îl calmez, să îi explic frumos că sunt poliţistul din comună şi vreau să îi pun câteva întrebări. S-a comportat groaznic de violent, şi la un moment dat a început să muşte. Am zărit pe masă un cuţit şi vă spun sincer, că mi-era frică ca nu cumva să îl apuce. Atunci am încercat să îl imobilizez. Am ieşit imediat afară, înăuntru am stat doar maxim 3-4 minute. Afară l-am aşezat pe bancă şi încercam să îl ţin să nu fugă sau să facă ceva. Nu ştia nici cum îl cheamă. Mi-am dat seama că nu e bine şi că are probleme. Am sunat la salvare, iar între timp a venit nepotul care mi-a adus actul de identitate. A venti salvarea şi am stabilit de comun acord cu asistentul că e mai bine să îl ducem la Mocrea, întrucât are tulburări grave. Am ajuns la Mocrea, unde a fost preluat de asistente şi brancardieri. Era pot să spun, mult mai calm. Le-am cerut o vată cu spirt pentru câteva zgârieturi ce mi le-a făcut şi mie, iar în timp ce eu mă curăţam, bărbatul a fost la spălătorie, de unde am auzit strigăte şi zgomote ciudate. La un moment dat am auzit o asistentă care cerea repede un calmant şi ajutor unui alt brancardier. M-am dus să văd ce se întâmplă şi când m-am apropiat,    un brancardier ieşea de-acolo gâfâind. Am deschis uşa şi am rămas şocat: toată încăperea era stropită de sânge, iar un brancardier, destul de corpolent, era aşezat peste bătrân, încercând să îl imobilizeze. Victima avea faţa toată de sânge. Am întrebat ce s-a întâmplat şi mi-a spus că au încercat să îl imobilizeze. Pentru că nu am văzut că îl loveşte sau alte lucruri, şi pentru că ştiam că şi cu mine bătrânul a fost agresiv, nu am zis nimic. Mi-e martor Dumnezeu că asta s-a întâmplat în spital. Eu când am ajuns cu bătrânul la spital, avea doar câteva zgârieturi la arcadă şi posibil nasul spart, asta cum am încercat să îl imobilizez şi probabil s-a lovit. Dar doar atât.. Credeţi că mie mi-e uşor? Viaţa mea şi a familiei mele e distrusă, iar tot ce mai pot spera e să se facă dreptate. Dar mi-e frică, pentru că nimeni nu mă crede. Colegul meu nu are nimic de-aici, pentru că înafară de faptul că m-a însoţit, nu a făcut nimic”, acesta a fost declaraţia poliţistului Bara.

• Erori medicale grave

Toată lumea se întreabă ce s-a întâmplat de fapt în casa victimei, între cei doi poliţişti şi bătrân, însă după cum se derulează ancheta se pare că ies lucruri noi la suprafaţă, care ne ridică şi mai mari semne de întrebare. Cel mai grav este faptul că la spitalul Mocrea s-au încălcat nişte reguli foarte grave.  De ce a fost transportat aici, şi nu la urgenţe, aşa cum ar fi fost normal, având în vedere starea fizică a bărbatului, nimeni nu ştie să spună. Cum a putut fi preluat de către asistente în lipsa unui medic şi mai ales fără semnătura aparţinătorului, doar pe baza prezenţei unor poliţişti? Oare ce s-a întâmplat de fapt în spital şi cum s-a agravat atât de mult starea bărbatului? De ce medicul care a observat abia dimineaţă cât de grav este bărbatul a sugerat familiei să îl ducă acasă şi să aştepte să moară,  şi nu la un alt spital unde să i se acorde primul ajutor? De ce i    s-au administrat atâtea calmante fără ca să se ţină cont de cele 16 coaste rupte şi multiplele traumatisme de care bărbatul suferea?

„Deocamdată s-a început o anchetă cu privire la aceste aspecte. Este clar că ceva neregulă s-a întâmplat acolo. Eu am mers personal, am cerut notă de informare şi certificat medico-legal. Oricum o să aflăm dar deocamdată numai ce am început ancheta. Oricum, dacă a fost medic pe ambulanţă, atunci şi acela trebuie tras la răspundere, cum de a avut puterea de decizie să îl ducă la Mocrea în acea stare?”,    a declarat Gabriela Ţârle, director ASP Arad.

O poveste tulburătoare, care până la urmă, indiferent de vinovatul sau vinovaţii care vor fi în final descoperiţi, lasă în urma-i un mare gol. Un suflet nevinovat, frânt de lovituri,  care şi-a dat duhul tranchilizat de sedative şi calmante, fără ca nimănui să îi pese.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Anca Barbură ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro