Stire

Invazie de maşini second - ?nmatriculările auto durează două luni

15.08.2008 ⋅ 0 comentarii

După data de 1 iulie, cînd a intrat în vigoare noua metodă de calcul a taxei de poluare auto, Aradul a fost invadat de maşini second-hand aduse din străinătate. Astfel, înmatricularea a ajuns să dureze peste două luni.

Arădenii au de aşteptat circa două luni pentru a-şi înmatricula maşinile aduse din afara ţării, deoarece Registrul Auto Român nu face faţă numărului mare de solicitări în vederea trecerii emisiilor de CO2 în cartea de identitate a maşinii. Mai mult decât atât, pentru a realiza dosarul, oamenii trebuie să alerge de la o instituţie la alta. Şoferii se mai plâng de birocraţie şi de lipsa personalului specializat. La RAR Arad, cererile vin în masă. „Cum toţi vor să treacă emisiile de CO2 în CIV, pentru a-şi recupera taxa de primă înmatriculare, personalul trebuie să facă faţă cererilor tot mai multe. Arădenii trebuie să înţeleagă că prioritate au arădenii care nu şi-au înmatriculat maşinile înainte de 1 iulie, urmând ca cererile persoanelor care au autovehiculele înmatriculate să fie rezolvate în limita posibilităţilor. O parte de cazuri le rezolvăm la Arad, urmând să trimitem la Bucureşti cererile cărora nu le putem da curs”, a menţionat Ion Voicu Şandru, directorul RAR Arad.

De asemenea, o altă problemă este legată de costuri, deoarece deşi, conform RAR, trecerea emisiilor în cartea tehnică a maşinii costă 25 de lei, în realitate suma plătită poate ajunge la 40 de lei.

De la data intrării în vigoare a noii metode de calcul a taxei de poluare auto, în Romania au intrat foarte multe maşini second-hand aduse din străinatate. Taxa prevede creşterea de până la trei ori a taxelor pentru înmatricularea maşinilor noi şi scade de până la zece ori în cazul maşinilor uzate. Durata de înmatriculare a unei maşini noi nu  s-a modificat faţă de perioada similară a   anului trecut.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian Todor ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro