Stire

Meserii bizare ?n nomenclatorul ocupaţiilor

15.08.2008 ⋅ 0 comentarii

Peste 1.000 de meserii noi au fost înregistrate în ultimii ani, după aprobarea Clasificării Ocupaţiilor din România (COR). Aceste noi ocupaţii au fost introduse în urma dezvoltării prospere a pieţii muncii. Noile denumiri pot fi propuse atât de agenţi economici cât şi de instituţii de stat. Rolul schimbării lor rămâne un semn de întrebare pentru unii dintre noi, însă cert este că multe şi-au făcut deja loc de ceva vreme pe piaţa muncii.

Meserii cu denumiri bizare

Denumirile noi par să nici nu coincidă cu vechile meserii, în accepţiunea unora dintre noi. Pe lângă denumirile schimbate, au fost introduse în nomenclatorul ocupaţiilor,  noi meserii. Astfel, analist preţ de revenire/costuri, stilist protezist de unghii, animator de hotel, mamoş porcine şi părinte social, stârnesc curiozitatea şi uimirea celor ce caută prin ofertele de muncă.

Meseria de cămătar însă, a fost scoasă din nomenclatorul ocupaţiilor iar practicarea ei se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la trei ani, conform codului penal. În categoria meseriilor cu denumiri neînţelese pentru unii dintre cetăţeni, mai intră şi ocupaţiile din domeniul IT-ului, care împânzesc site-urile cu oferte de muncă. Acestea se adresează cunoscătorilor îndeoasebi, care au pregătire de specialitate în domeniul respectiv.

Prinzătorul de câini

Prinzătorul de câini înlocuieşte vechea denumire de hingher. Schimbarea denumirii nu pare de loc una mai reuşită însă este însoţită de anumite schimbări legislative referitoare la atribuţiile prinzătorului de câini. În legătură cu noua denumire dar şi cu noile norme ce trebuiesc respectate faţă de animale, am discutat cu şeful Adăpostului de câini din Arad, medic veterinar Dumitru Ailoaie. „Legea referitoare la atribuţiile prinzătorului de câini impune un comportament mult mai delicat cu animalele şi interzice maltatarea. Chiar dacă s-a schimbat denumirea de hingher, multe adăposturi de câini au doar muncitori necalificaţi care fac munca unui îngrijitor şi a unui hingher, asta pentru că se oferă să lucreze oameni siliţi de probleme financiare, fără pregătire neapărată“.

Tot mai multe meserii noi

Mentorul, de asemenea, este una dintre noile meserii introduse în nomencaltor. Cu siguranţă, acest gen de ocupaţie poate fi regăsit în rândul mai multor domenii. Chiar şi un mentor voluntar, care încheie un contract de un an, are o fişă a postului pe care este trecută denumirea ocupaţiei sale şi anume cea de mentor. De schimbarea denumirilor şi a unor clauze ale contractului de muncă ale angajatului se ocupă Institutul Teritorial de Muncă. „Dacă se schimbă denumirea unei meserii, desigur în baza celor înregistrate în COR şi dacă se schimbă clauzele contractuale ale angajatului, este necesară efectuarea unui act adiţional care se face la ITM“ afirmă purtătoarea de cuvânt a ITM Arad, Florina Higioşan.

Unele dintre ocupatiile care apar în lista celor proaspăt introduse sunt deja folosite pe piaţa muncii de câţiva ani, cum sunt cele de manager general, administrator societate comercială, administrator de reţea, broker în asigurări sau analist financiar.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sandra Stoler ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro