Stire

Relaxare ?n s?nul naturii la Căsoaia

18.08.2008 ⋅ 0 comentarii

Aşezată la poalele Munţilor Zărandului, într-o falnică pădure de fagi şi stejari, la altitudinea de 222 metri, pe Valea Highişului, Tabăra Căsoaia oferă o oază de linişte şi agrement, iubitorilor de natură. Ferită de prea multă urmă de civilizaţie, oferind îmbrăţişarea naturii într-un ambient rustic  şi romantic, Tabăra Căsoaia  este o zonă turistică mult vizitată de oameni.

Numele de Căsoaia îi este atribuit de un grup de oameni, cu timp în urmă, când aceştia au descoperit în pădure, o casă mare, căruia i-au dat numele de „ Căsoaia“. Cabana Căsoaia a fost construită în 1932, în totalitate din lemn, iar în decursul anilor a fost refăcută de mai multe ori. În timp, taberele şcolare au făcut-o din ce în ce mai populară iar refacerea ei era datorată în mare parte acestor tabere. În istoricul zonei este cunoscut şi mineritul,  iar urmele minelor de aur şi aramă se văd la aproximativ doi kilometri de Căsoaia, la „Minele bătrâne“.  Frumoasa tabără Căsoaia a fost supusă  modificărilor, în timp ea beneficiînd de curent electric şi apă. În prezent, Căsoaia are condiţii îmbunătăţite, oferind oamenilor un confort sporit, într-un peisaj pitoresc.

Pădurea,  atât de bogată şi izolată, susurul pârâului, aleile, drumurile prin luminiş, liniştea şi aerul curat, sunt cele mai de preţ valori ale zonei. În privinţa condiţiilor oferite, Căsoia oferă în prezent 116 locuri de  agrement, în cele 12 căsuţe mari şi şase mici de lemn. Preţul cazării este de 15 lei de persoană. Căsuţele sunt rustice, modeste, însă primitoare şi curate. Dacă în trecut Căsoaia nu avea decât apă rece, lucrurile s-au schimbat, în prezent existând duşuri cu apă caldă, toalete amenajate şi trei maşini de spălat, pentru cei ce petrec mai mult timp în zonă.

Pe toată durata verii, în fiecare weekend, Căsoaia este plină de turişti. Tabăra beneficiază de teren de fotbal, de locuri de joacă pentru cei mici şi de un bazin de înot. De asemenea, iubitorii de plimbări pot face drumeţii dar şi plimbări sub clar de lună pe aleile din preajma căsuţelor.

„La fiecare sfârşit de săptămână e plină Căsoaia. Vin şi în tabere, vin şi pensionari dar cei mai mulţi sunt tineri. Încing focuri de tabără, ascultă muzică, fac adevărate petreceri în aer liber. Oamenii sunt mulţumiţi de condiţii mai ales că acum avem şi apă caldă. La toamnă, la sfârşit de sezon, Căsoaia va primi fonduri de la stat şi va fi renovată“ spune administratorul taberei, Petru Cleuţa.

Seara, tinerii joacă fotbal iar de la fiecare căsuţă se simte miros de grătar şi mici. La orele amurgului focuri de tabără se aprind iar voioşia cuprinde întreaga tabără.

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sandra Stoler ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro